STIMULEREN Blogs|22 mei 2020

Frontrunners: zakelijk tekenen

Top image

Een boodschap of essentie overbrengen aan anderen kan lastig zijn. Mensen lezen en luisteren niet altijd goed, waardoor waardevolle informatie verloren kan gaan. Een tool die je hierbij kan helpen is ‘zakelijk tekenen’. Het is wetenschappelijk bewezen dat informatie beter wordt onthouden, wanneer het visueel wordt ondersteund. Frontrunner Tessa Duking vertelt in deze blog over haar ervaringen met zakelijk tekenen.

Aan het begin van ons Frontrunnersjaar hebben we een training zakelijk tekenen gevolgd van Willemien Brand van Buro Brand. Dit is een tool om bijvoorbeeld ideeën of plannen op papier te zetten. Ik maak nog dagelijks gebruik van wat ik tijdens de training heb geleerd. Ik ben namelijk een beelddenker, maak dingen graag visueel en bouw er zo een mooi verhaal omheen. Mijn gedachten en bevindingen visueel maken helpt mij ook om die over te brengen op anderen. Vandaar dat ik het zakelijk tekenen direct heb proberen toe te passen bij verschillende werkzaamheden binnen het Nederlands Handbal Verbond (NHV).

 

Oefenen

Na de training dacht ik meteen: ‘ik wil dit beter kunnen!’. Toevallig had ik al het werkboek ‘visual thinking’ thuis en ben gaan oefenen. Poppetjes tekenen, juiste emotie toevoegen, kaders tekenen en van alle losse tekeningen één geheel maken.

Het oefenen kon natuurlijk ook door zakelijk tekenen gewoon te gaan gebruiken tijdens mijn werk. De kernwaarden voor het NHV vond ik een goed voorbeeld om in beeld te brengen. Deze zijn namelijk opgesteld, maar leven nog te weinig binnen de organisatie. Het zou toch mooi zijn als we de kernwaarden om kunnen zetten in een sprekend beeld, waarbij één blik genoeg is. Nog geen week later werd mij gevraagd of ik iets wist om de kernwaarden visueel te maken, toevallig! Ik deelde dat ik een gedeelte ervan al op papier had uitgetekend. Het werd enthousiast ontvangen en ik had er een opdracht bij! Het definitieve resultaat kan ik jullie nog niet geven, maar zie onderstaande foto’s om er een beeld bij te krijgen.

Tijdsbesparend

Verder heb ik zakelijk tekenen ook direct toegepast bij een brainstormsessie met verenigingen. Als voorbereiding maakte ik de agenda van de avond en alle opdrachten visueel op flipovers (ondersteund door woorden). Wat bleek, dit was voor mij dé manier om z’n sessie voor te bereiden waardoor ik er minder tijd aan kwijt was. Tijdens de bijeenkomst liet ik de beelden voor me spreken.

Breng je werk tot leven

Ik probeer zakelijk tekenen steeds meer toe te passen. Het schrijven vervangen door tekenen indien mogelijk. Bijvoorbeeld bij de cursus klantgerichtheid, waar ons gevraagd werd om een persona te maken, en ons teamoverleg waar we onze projecten en werkzaamheden in beeld brachten. Ik merk over het algemeen dat de tekeningen de aandacht trekken en helpen bij het ordenen en overbrengen van (veel) informatie. Daarnaast brengt het je werk wat meer tot leven.
Het liefst had ik dit verhaal natuurlijk omgezet in een tekening, maar dacht dat het te veel tijd ging kosten. Al bedenk ik mij nu dat ik misschien met een tekening eerder klaar was geweest.

Gewoon proberen!

Ook in deze tijd kan je zakelijk tekenen gebruiken, gebruik het bijvoorbeeld om je eigen gedachten op een rijtje zetten voordat je tijd van collega’s vraagt. Ook kan je zakelijk tekenen toepassen in een online meeting waarin je gebruik maakt van de optie om je tekening te delen via je scherm. Of zelfs live tekenen door gebruik te maken van de whiteboard functie

Probeer het eens uit en kijk wat het jou brengt. Ik voorspel in ieder geval een hoop lol!

Benieuwd naar Buro Brand?
Bezoek hun website
Contactpersoon
Tessa Duking
Frontrunner
NHV

Terug naar blogs
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*