OPTIMALISEREN Nieuws|18 september 2020

Grip op de risico’s en kansen van data

Top image

Binnen de georganiseerde sport wordt er steeds meer data driven gewerkt. Het verzamelen en analyseren van data, bijvoorbeeld van sporters en fans, is een steeds groter onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden van professionals die werken in de sport. Als gevolg hiervan krijgen we ook meer te maken met ingewikkelde privacyvraagstukken en ethische dilemma’s. Om je te helpen de juiste koers te bepalen waarbij je de kansen die data biedt kunt grijpen, maar problemen voorkomt is een gedegen risicoanalyse onmisbaar. Een tool die hierbij helpt is De Ethische Data Assistent (DEDA), ontwikkeld door de Utrecht Data School van de Universiteit Utrecht.

Wees je bewust van de risico’s

“Als je in de krant staat is het te laat”, zegt projectleider data en analyse Max Kloosterman. “En daar willen we sportbonden graag voor behoeden. Bewustwording is daarbij de eerste stap. Wanneer je werkt met data moet je beseffen dat daar belangrijke risico’s mee gepaard gaan. Om die goed in te schatten is het aan te raden jezelf een aantal vragen te stellen. Bijvoorbeeld; mag het wel wat we willen doen? Is de veiligheid van de data gewaarborgd? Hebben we toestemming en hebben we daar netjes om gevraagd? Zijn we voldoende transparant? Bestaat er een risico dat onze leden dit niet weten te waarderen? Dit zijn nog maar een paar voorbeelden en ik kan me goed voorstellen dat mensen soms door de bomen het bos niet meer zien. Gelukkig is er een tool voorhanden die helpt bij het maken van de juiste afwegingen én die je helpt nadenken over hoe het wel kan.”

Risicoanalyse met behulp van De Ethische Data Assistent

Eind juli hebben de dertig deelnemers van het Masterclassprogramma Data & Analyse leren werken met De Ethische Data Assistent. Met dat instrument kunnen zij hun bonden nu helpen om een goede inschatting te maken van de risico’s omtrent het werken met data en analyse. De masterclass werd gegeven door Iris Muis van de Utrecht Data School: “DEDA is speciaal ontwikkeld voor data-analisten, projectmanagers en beleidsmakers om ethische problemen in dataprojecten, datamanagement en databeleid te herkennen. De tool bestaat uit een worksheet, interactieve vragenlijst en handleiding. Die zijn voor iedereen beschikbaar, maar om het meeste uit de tool te halen en DEDA efficiënt te implementeren raden we organisaties meestal aan een workshop te volgen. Hartstikke mooi dus dat ik de deelnemers van het Masterclassprogramma Data & Analyse met de tool heb mogen leren werken. Zo is ook binnen de sport de kans op ethische problemen binnen dataprojecten weer een stukje kleiner geworden.”

"Door met de DEDA tool de risico’s van werken met data in kaart te brengen krijg je een belangrijk hulpmiddel in handen. Een kompas dat je helpt de juiste route te bepalen en ervoor zorgt dat je de in kaart gebrachte risico’s ook echt vermijdt."

Aan de slag met je inzichten

Max Kloosterman: “Door met de DEDA tool de risico’s van werken met data in kaart te brengen krijg je een belangrijk hulpmiddel in handen. Een kompas dat je helpt de juiste route te bepalen en ervoor zorgt dat je de in kaart gebrachte risico’s ook echt vermijdt. Je kunt gericht gaan nadenken over hoe het wél kan en dat ook gaan organiseren. Dan begeef je je eigenlijk al op het gebied van data governance. Beleid en uitvoering op het gebied van data moeten op elkaar aansluiten. Vooral integer omgaan met waardevolle en persoonlijke data moeten we goed leren organiseren. Het is van belang dat we ons binnen de sport op het gebied van data governance blijven ontwikkelen, zodat we de kansen die data en analyse de sport bieden kunnen benutten en tegelijkertijd het vertrouwen van leden, sporters en fans behouden.”

Vragen over data en analyse?

Leren werken met De Ethische Data Assistent is onderdeel van het Masterclassprogramma Data & Analyse van NLsport. Wil je meer weten over data en analyse of DEDA en doet een van jouw collega’s mee aan het Masterclassprogramma dan kun je bij hem of haar terecht. Is jouw bond niet aangesloten op het Masterclassprogramma dan kun je voor meer informatie over DEDA of hulp bij datavraagstukken altijd contact opnemen met Max Kloosterman.

Contactpersoon
Max Kloosterman
projectleider Data & Analyse
NLsport

Terug naar nieuws
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*