INNOVEREN Nieuws|18 mei 2021

Een unieke kans om kennis op te doen

Top image

Paneldiscussies, innovaties, verdiepende gesprekken: op uitnodiging van Sportinnovatiestudio sloten Marit Jonker, marketing en strategie bij KNGU en Nynke Lely, seniorbeleidsadviseur Sportvisserij Nederland en voorzitter Skateboard Federatie Nederland dit jaar aan bij festival South by Southwest (SXSW). Een gesprek over de lessen voor de sport.

Het jaarlijkse SXSW is een happening van technologie, film en muziek. Vijf dagen lang bruist de Amerikaanse stad Austin van paneldiscussies, filmvertoningen, netwerkevents en presentaties over technologische ontwikkelingen met als rode draad veel aandacht voor inclusie en duurzaamheid. Erwin Blom, Sportinnovatiestudio: “Door corona werd SXSW dit jaar helemaal online georganiseerd. Achter je computer vanuit Nederland. Waarbij dan ook het gewone leven doorgaat, een vergadering tussendoor, de verkiezingen. Behoorlijk anders dan samenzijn in Amerika.”

Nynke Lely: “Elke ochtend kwamen al die mensen uit de sport op Zoom bij elkaar. Om informeel bij te praten over wat je gezien en geleerd had. Zoals we dat in Austin aan de Colorado River zouden doen. Zo’n gezamenlijk moment aan het begin van de dag was echt fijn. Zo waren we toch verbonden met elkaar.”

SXSW is dé plek voor inspiratie

Nicolette van Dijkum leidt vanuit de Sportinnovatiestudio verschillende projecten. “De Sportinnovatiestudio ondersteunt initiatieven die op vernieuwende wijze een bijdrage leveren aan het oplossen van de grote issues van de sport. Die vernieuwing komt altijd ergens vandaan. En SXSW is wat ons betreft dé plek voor inspiratie. Dus hebben we een open oproep onder bonden gedaan om mee te doen aan SXSW.”

Nynke: “De wereld om ons heen verandert zo snel, het wiel is ongetwijfeld ergens al uitgevonden. Aansluiten bij SXSW was voor mij een unieke kans om kennis op te doen en mee te nemen voor mijn eigen organisaties.”

Het ontwikkelen en benutten van je eigen capaciteiten

Marit Jonker: “De SXSW-week draaide om inspiratie, leren, ontdekken en ontmoeten. Ik was vergeten hoeveel energie dàt geeft. Zo fijn! Alle trends op een rij, een sneak peek in de nieuwste ontwikkelingen en visies van interessante mensen. Een veelbesproken thema was ‘empowerment’, het ontwikkelen en benutten van je eigen capaciteiten om je eigen leven én dat van de gemeenschap waarvan je deel uitmaakt vorm te geven.”

Over je eigen schaduw durven te stappen

“De filosofie van Dutch Gymnastics, de gymsport community, is ook op dit gedachtegoed gebaseerd”, zo vervolgt Marit. “Alle individuen en organisaties die via de gymsport zo veel mogelijk mensen in beweging willen krijgen, vallen onder de vlag van Dutch Gymnastics. We hebben een begin gemaakt, maar er is nog een wereld te ontdekken. Want simpel is het niet. Samenwerken vraagt bijvoorbeeld ook dat je over je eigen schaduw heen durft te stappen.”

"Inclusie zou in alle beleidslijnen en haarvaten van de organisatie moeten worden doorgevoerd en ingericht"

Nynke: “SXSW heeft flinke impact gehad op mij. Zo liet de sessie The WNBA Playbook for how to lead a movement zien dat juist het positioneren op identiteit van vrouwen en LHBTIQ+ succesvol is, op alle fronten. De league van het vrouwenbasketball in Amerika bestaat uit veelal zwarte speelsters en zet zich in tegen racisme en onderdrukking.”

The WNBA Playbook geeft krachtig weer dat inclusie geen losse projectjes zijn maar in alle beleidslijnen en haarvaten van de organisatie moet zijn doorgevoerd en ingericht. Ik zou willen opteren het playbook te vertalen en op te nemen in de Minimale Kwaliteit Eisen van NOC*NSF en zijn aangesloten sportbonden.”

Dromen over de toekomst en daarover in gesprek gaan

Nynke: “Het gecomprimeerde aanbod van relevante maatschappelijke ontwikkelingen en innovaties op tech bij SXSW geeft inzicht in wat er op je organisatie af gaat komen. Die nieuw opgedane kennis is ook meteen een thermometer voor je eigen organisatiestrategie.” Ook voor Marit was SXSW een aanrader: “Dromen over de toekomst en daarover in gesprek gaan, levert verrassende inzichten op. Dat is echt wat ik meeneem uit SXSW. Jezelf de tijd gunnen om regelmatig uit de waan van de dag te stappen en aandacht te hebben voor ‘the next step’. Zowel op organisatieniveau als op persoonlijk vlak.”

Contactpersoon
Nicolette van Dijkum Nol

Sportinnovatiestudio

Terug naar nieuws
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*