OPTIMALISEREN Blog|25 mei 2018

De Frontrunners zijn gestart!

Top image

'Transitie in de sport', een uitdrukking die iedereen die werkt bij een sportbond in de afgelopen jaren wel eens heeft gehoord. Wat het betekent? De georganiseerde sport moet veranderen. De ledentallen bij de meeste Nederlandse sportverenigingen lopen terug, maar tegelijkertijd gaan er meer mensen sporten. Een trend die NOC*NSF en haar aangesloten sportbonden graag willen keren. Immers, de mooiste sportbeleving zou toch bij een vereniging plaats moeten vinden.

Goed, veranderen dus. Maar hoe? Er wordt gelukkig op veel verschillende manieren en op veel verschillende niveaus getracht de kentering in te zetten. Maar één van de nieuwste initiatieven vanuit NLsport – het transitieteam van NOC*NSF – is het Frontrunners-programma. De Frontrunners zijn tien veranderingsgezinde werknemers van sportbonden die in één jaar de transitie naar een volgend niveau willen brengen. Ze doen dit vanuit vier disciplines: 1) transformatie en change, 2) project en agile werken, 3) content, creatie en communicatie en 4) technologie en data.

De Frontrunnersgroep kwam voor het eerst bijeen op 24 mei bij SV Kampong. Een locatie de niet geheel toevallig was gekozen. Op het grote Utrechtse sportpark komen namelijk letterlijk vele sporten bijeen: van voetbal tot jeu des boules en van hockey tot cricket. Perfect passend dus in het gedachtengoed van ‘de transitie’.

Onze kick-off begon vanzelfsprekend met de vraag: waarom? Waarom is deze groep nodig? Hoewel bij iedereen wel bekend, is het toch even goed om de ontwikkelingen in de sportwereld te benoemen. Meer sporters maar minder leden. Een steeds grotere diversiteit aan sporten en sportaanbieders. Echter de bonden en verengingen kunnen (of willen..) steeds minder in deze groeiende behoeftes voorzien. En dit leidt tot enkele centrale vraagstukken: kan het huidige financieringsmodel nog wel voortbestaan? Wat is de rol van een bond en van verenigingen?

Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat er nieuwe eisen worden gesteld aan de ‘traditionele’ georganiseerde sport. Maar het voldoen aan deze eisen is niet zo gemakkelijk als we ook enkele harde conclusies trekken: we zijn niet zo transparant; we zijn niet altijd inclusief; we stellen de sporter vaak niet centraal; we denken teveel in schaarste; er zijn twijfels over onze integriteit en we zijn vaak niet aangehaakt op de tijdsgeest.

Tot zo ver natuurlijk geen al te optimistisch verhaal.. Maar de overtuiging is dat veranderen nog altijd mogelijk is. En hier spelen de Frontrunners een belangrijke rol in. We gaan vanuit onze disciplines proberen zaken slimmer en effectiever te doen. We lopen niet weg voor nieuwe dingen, maar omarmen nieuwe innovatie producten en diensten. En we kijken of we beweging kunnen krijgen in de bestaande structuur en cultuur.

Met een handafdruk geven de Frontrunners hun commitment af aan het programma.
Met een handafdruk geven de Frontrunners hun commitment af aan het programma.

Al onze activiteiten zijn gedurende het komende jaar onder te brengen in drie categorieën: learn, share en act. We gaan leren van succesverhalen en dan voor die buiten de sport. We delen onze inzichten, bijvoorbeeld via deze website. En we acteren ook op datgene wat we leren en zien. Hoe alles concreet gaat uitpakken zal de tijd leren. Ons programma is expres open gelaten en kunnen we zelf invullen op basis van onze ervaringen, inzichten en gevoel. Maar de sportwereld zal zeker van ons gaan horen!

Tot slot eindigen we dit artikel met het delen van onze succesfactoren. Want ook daar willen we transparant in zijn:

  • Onze eigen functies en organisaties zijn ondergeschikt aan het programma.
  • We kijken continu kritisch naar de manier waarop het programma invullen.
  • Iedereen is volledig committed aan het programma.
  • We zijn zichtbaar voor de rest van de sportwereld.
  • Gedurende het programma dragen we meetbaar bij aan de transitie in de sport.
  • We leveren de sport concrete tools om de transitie verder te brengen.
  • Alle vier van onze disciplines komen terug in wat we doen.
Contactpersoon
Anders Dielessen
Manager Innovatie en Digitale Strategie
KNLTB

Terug naar blogs
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*