STIMULEREN Blog|6 maart 2019

Videoserie: falen in de sport

Top image

Falen, fouten maken, innoveren en experimenteren. Het zijn termen die als een rode draad door het Frontrunners-programma lopen. Wij zien het zorgen van een cultuur waarin medewerkers ruimte en vertrouwen krijgen om nieuwe dingen te proberen namelijk als randvoorwaardelijk voor het versnellen en realiseren van de transitie in de sport.

De realiteit is echter dat er bij bijna alle sportbonden onvoldoende naar wordt gestreefd om deze cultuur werkelijkheid te maken. Persoonlijk loop ik hier ook met enige regelmaat tegenaan als Manager Innovatie bij de KNLTB: aan ideeën geen gebrek, maar de echte daadkracht en het vertrouwen om te proberen om ideeën tot werkelijkheid te maken ontbreekt toch vaak. We blijven net wat teveel binnen de gebaande paden en verschuilen ons achter zaken als ‘procedures’, ‘regels’, ‘beperkte middelen’ of ‘gebrek aan tijd’. Hierdoor is echte vernieuwing en innovatie zeldzaam, terwijl je door slim experimenteren toch méér stappen kan zetten dan je in eerste instantie denkt.

Om dit onderwerp bij meer werknemers in de sport te agenderen, hebben we een videoserie over dit thema gemaakt. We geven onze visie als Frontrunners, maar zijn ook in gesprek gegaan met een aantal bondsdirecteuren.

Deel 1

In deze eerste video schetsen we hoe wij nu tegen dit onderwerp aankijken en bieden we de eerste handvatten om zelf met dit onderwerp aan de slag te gaan:

Deel 2

De noodzaak om te vernieuwen binnen de georganiseerde sport is duidelijk, maar hoe kunnen we deze gedachte nu echt omzetten naar vernieuwing? De georganiseerde sport moet wendbaar en flexibel zijn om in te spelen op veranderende vraag van de doelgroepen, maar hoe kunnen we wendbaar zijn als de verantwoordingscultuur binnen de sport hier helemaal geen ruimte voor biedt? Een plan hebben is goed, maar de kaders en eisen die we vooraf stellen, mogen nooit een beperking zijn om in te spelen op verandering!

Hoe moet het nou anders? In deze tweede video geven we als Frontrunners aan wat er binnen de cultuur van de georganiseerde sport zou moeten veranderen om echt stappen te kunnen maken.

Deel 3

Wat is er frustrerender dan steeds ‘nee’ ontvangen op ieder vernieuwend idee wat je aandraagt in jouw organisatie? Vrij weinig! De Frontrunners zien we echter dat dit wel de realiteit is bij veel sportbonden. Deze mindset is te beschrijven met de term ‘institutional no’ en zorgt er mede voor dat de transitie in de sport langzamer gaat dan we zouden willen. We moeten daarom de omslag gaan maken naar een ‘institutional yes’! Alleen dan kunnen we de vernieuwing realiseren die nodig is.

De term ‘institutional yes’ is bekend geworden door het bedrijf Amazon. De CEO, Jeff Bezos, stelde enkele jaren geleden de regel in dat de standaard reactie op ieder idee “ja!” zou moeten zijn. Dit om nieuwe ideeën de grootste kans van slagen te geven binnen de organisatie. Managers die “nee” willen zeggen tegen een nieuw idee moeten hier een thesis overschrijven, deze thesis intern publiceren én verdedigen. In onderstaand filmpje geeft Frontrunner Marc een uitgebreidere toelichting op dit onderwerp!

"What you really want to do companywide is maximize the number of experiments you can do per given unit of time. " — Jeff Bezos

Daarnaast spraken we in oktober vorig jaar met zes directeuren van grote sportbonden over dit onderwerp. Bekijk de aftermovie:

 

Contactpersoon
Anders Dielessen
Manager Innovatie en Digitale Strategie
KNLTB

Terug naar blogs
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*