STIMULEREN Blog|27 augustus 2019

Mijn jaar al Frontrunner: Wendy Smits

Top image

In deze serie vertellen de 10 ‘first generation’ Frontrunners over hun jaar als Frontrunner. Wat ging er goed? Wat kon er beter? Hoe hebben de Frontrunners zichzelf ontwikkeld? En hoe kijken ze naar hun eigen organisatie en de georganiseerde sport in Nederland in algemene zin?

Ik heb 3 verschillende soorten nieuws; goed, een reminder en een alert. Wat wil je als eerste horen? Ik zal het je makkelijk maken en beginnen bij het begin.

Back to May 2018

Weten jullie nog dat NL Sport in april 2018 de zoektocht begon naar een groep transitieaanjagers? We in mei 2018 zijn gestart met de Frontrunners?

Vol enthousiasme begonnen we – 10 gemotiveerde professionals – uit eigen behoefte om te leren, kennis te delen en het ‘anders’ te doen.  Onze overtuiging; er liggen volop kansen voor de sportwereld, laten we die benutten!

Onze belofte: de transitie versnellen. We werkte vanuit 4 expertise gebieden (technologie & data, creatie & communicatie, transformatie & change, projects & agile).

Opstartpijntjes

Zoals elke start-up liepen ook wij tegen wat opstartpijntjes aan. Onze grootse uitdaging: hoe krijgen we onze boodschap bij de juiste ontvangers.

We besloten onze opgedane kennis te delen via blogs / video’s , organiseerde sessies en grepen iedere mogelijkheid aan om onze boodschap te verkondigen. We hebben in een jaar  tijd veel waardevolle verbindingen gelegd, maar nog lang niet iedereen bereikt. ‘To  be continued..’ is dus van toepassing.

Een andere pijn (au!) was een geschikte werkvorm vinden voor 10 professionals, allen werkend bij een andere bond en hele drukke agenda’s. Hoe zorg je voor het juiste portie commitment? Een behoorlijke uitdaging waarin we pas aan het eind van onze periode de juiste (agile)vorm hebben gevonden.

Agile, voor mij het woord van 2018. Uitgangspunt van deze werkvorm: focus op het teamproces. Kijk per project welke agile-vormen toepasbaar zijn: agile is een middel en geen doel op zich. Mede dankzij een aantal gave werkbezoeken bij o.a. ING en een kijkje in de agile keuken van de KNVB is mijn enthousiasme over deze manier van werken alleen maar groter geworden.

Mijn collega Gerrit, de agile-expert onder de Frontrunners, heeft in zijn recap dit onderwerp nog dieper uitgelicht #leestip

En dan nu het goede nieuws..

Januari 2019 ik liep nietsvermoedend Ahoy Rotterdam binnen. We hadden met de Frontrunners een werksessie voorafgaand aan een avond Vrienden van Amstel Live (aanrader). Ik had nul komma nul besef dat deze sessie met mede Frontrunners mijn leven op z’n kop zou zetten – tikkeltje dik aangezet qua woordkeuze. Ineens kwam daar namelijk het inzicht ‘IK wil iets anders, weg met die comfortzone’. Door met elkaar je ambities en doelen te bespreken zorg je er samen voor dat deze concreter worden en de actiemodus AAN wordt gezet. Resultaat: In  april ben ik begonnen met een nieuwe job bij RKC Waalwijk en ja dat is héél iets anders.

Ik hoor jullie denken, wat is het goede nieuws. Nou, ik ben enorm blij met deze keuze! De wittebroodsweken (en de promotiefeestjes) zijn inmiddels voorbij en ‘ik ben nog elke dag blij dat ik deze stap heb gezet’.  Tip van de dag: spreek je doelen uit en durf te doen!

Promotie naar de Eredivisie na de bizarre wedstrijd tegen Go Ahead Eagles – RKC Waalwijk ©

Reminders to myself (and you)

Ok de roze bril even af. Niet alles ging goed. Maar zitten daar niet de meest waardevolle lessen?

Terugkijkend naar onze Frontrunners-periode hebben we o.a. de focus gelegd op ‘faalkunde’ – ik ben eerlijk gezegd geen fan van dat woord, maar dat is voor nu niet relevant.

De filosofie van faalkunde is het toejuichen van fuck-ups, blunders en mislukkingen. Mits je daar dan wel iets van opsteekt. Check.

Mijn collega Frontrunners hebben dit onderwerp al regelmatig genoemd in hun terugblik en ook hebben we er veel aandacht aan besteed in blogs. De “goed fout” avond was de kers op de mislukte taart, waarin er persoonlijke verhalen zijn gedeeld, maar vooral veel is gelachen met elkaar.

Trots ben ik op wat we allemaal hebben gedaan, dat is namelijk best veel. Nu kan ik al onze gave projecten gaan opsommen maar die zijn ook te lezen via onze blogs. Voor de luie lezer onder ons, hierbij mijn eigen reminders / oneliners:

  • Disturb people (raak tot het kraakt)
  • Fail HARDER (goed fout gedaan)
  • Feedback is the breakfast of champions (smakelijk)
  • Value your team (teamwork = dreamwork)
  • Constantly improve (stilstaan is achteruit gaan)
  • Dream BIG (durf te doen)
  • Let’s do it! (anders ben je te laat)

Aan mij de taak om deze bovenstaande reminders niet te vergeten.

Terugkijkend heb ik in mei 2018 veel te twijfelachtig ‘ja’ gezegd tegen de Frontrunners, dat had toch wel een vetgedrukte en in hoofdletters JA moeten zijn <- Advies voor diegene die nog twijfelt.

The end of an era #ALERT

Na een leerzaam jaar! Komt er dan nu de noodzakelijke good breakup, tijd voor een frisse wind in de vorm van Frontrunners 2.0. Het verhaal is namelijk nog niet af.. dus: check it out!

Contactpersoon
Wendy Smits
Frontrunner
RKC Waalwijk

Terug naar blogs
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*