STIMULEREN Blog|10 april 2020

De kunst van het kleiner maken

Top image

In oktober begonnen we als tweede lichting aan ons Frontrunner-jaar. Aan ons de taak om ook dit jaar weer aan de slag te gaan met de versnelling van de transitie in sport. Al snel waren er allerlei grote en mooie ideeën, maar welke kant willen we eigenlijk op en hoe gaan we zo‘n groot onderwerp als de transitie aanpakken? Op dat moment begon onze reis met Kiki Bakker. Kiki is expert op het gebied van veranderingen, het mobiliseren van de achterban en het meenemen van mensen. Ze biedt hierin begeleidingstrajecten waarin ze je niet alleen voedt met kennis, maar ook een spiegel voorhoudt. Precies wat wij als Frontrunners nodig hadden!

Wat volgde was een reis bestaande uit drie interessante, confronterende, maar vooral ook openbarende sessies. Tijdens onze eerste sessie heeft ze ons meegenomen naar ons droompunt. Wat willen we persoonlijk bereiken? Daarna zijn we aan de slag gegaan om deze droom te vertalen naar mijlpalen en vooral ook naar concrete acties. Want dromen is fijn maar we moeten het ook gaan uitvoeren. De eerste openbaring was er al snel. Iets klein en concreet maken is nog behoorlijk lastig. Een goede tip die wij kregen is om bij elke mijlpaal direct tien concrete acties te bedenken om deze mijlpijl te behalen. Dit helpt je om nog kleiner te denken dan je al deed.

In de tweede sessie zijn we de diepte in gegaan met onze groepsdoelstellingen. Deze sessie zijn we gestart door gewoon alles op tafel te gooien. Brainstormen, mindmappen en opzoek gaan naar de verbindingen. Het helpt wanneer je een aantal rollen van tevoren duidelijk verdeeld zoals een voorzitter, notulist, etc. Dit zorgt voor aan soepeler proces. De begeleiding van Kiki tijdens deze sessie heeft ertoe geleid dat wij onze drie thema’s hebben vastgesteld en hebben uitgewerkt. Onze drie thema’s zijn namelijk 'Onderbouwd werken', 'Effectief werken' en 'Toekomstgericht werken'. Deze drie mijlpijlen geven ons als Frontrunners richting voor het komende jaar.

Tijdens de derde en tevens laatste sessie met Kiki hebben we drie roadmaps getekend die ons helpen het pad richting de mijlpalen concreet te maken. Het zijn tijdlijnen waarmee je zichtbaar maakt welke stappen je moet zetten. Bij het uittekenen van deze roadmaps stelde we ons vragen als:

  • Wat moeten we zelf doen of kunnen om de mijlpaal te bereiken?
  • Waar hebben we andere voor nodig?
  • Hoe zorgen we ervoor dat mensen meegaan in de thema’s?

De uit te voeren acties, om deze vragen te beantwoorden, plaatsen we op onze roadmaps. Hierdoor maken we zichtbaar of we klein genoeg denken, want als er één ding duidelijk is geworden dankzij de sessies met Kiki dan is het: denk klein, kleiner, kleinst om uiteindelijk mooie grote mijlpalen te bereiken.

Learnings
  • Zet een mijlpaal direct om in 10 concrete uitvoerbare acties
  • Verdeel rollen, zoals een voorzitter en notulist, voor een soepel groepsproces
  • Maak een roadmap waarin je precies zet hoe je je doel gaat bereiken en wat je daar voor nodig hebt
Contactpersoon
Jacco Lansbergen
Frontrunner
KNBSB

Terug naar blogs
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*