STIMULEREN Blog|24 september 2020

Hoe online brainstormen energiek, inspirerend én creatief wordt

Top image

Samen met je collega’s creatief worden in een online sessie is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat vonden wij als Frontrunners ook. Hoe zorg je ervoor dat je, ieder apart vanachter het scherm in zijn/haar eigen huis, toch nog tot out of the box ideeën komt? Dat je weer even denkt zonder belemmeringen, kansen signaleert en daar op inspeelt. Zonder goede brainstorm geen innovatie. Hoog tijd dus om ons te verdiepen in het online brainstormen!

Ik ben positief over het thuiswerken, maar had altijd één kritische noot: het online brainstormen. Dat werd rommelig, niet persoonlijk en was - eerlijk gezegd - weinig creatief. Ik miste het samenzijn, het plakken van de fysieke geeltjes op grote wanden en het ongefilterd uitspreken van je gedachten zonder dat het daadwerkelijk een goed idee hoeft te zijn. Ik kreeg het gevoel alsof je voor een brainstorm wel fysiek bij elkaar móest zijn. Gelukkig heeft de workshop 'online brainstormen' van Disgover, die wij onlangs met de Frontrunners volgden, mij op andere ideeën gebracht. Graag deel ik de vier belangrijkste learnings van onze creatieve, online sessie. 

1. Leren van Ellie Lust

Ellie Lust kon het tijdens haar deelname aan 'Wie is de Mol' niet vaak genoeg benadrukken: alles draait om etherdiscipline. Dit geldt evengoed voor het online brainstormen. Ook al weet je bij start van een brainstorm heus wel dat je niet door elkaar moet praten, het is tóch goed om er bij aanvang bij stil te staan. Spreek van te voren duidelijk af wat je van elkaar verwacht. Deze regels hanteren wij:

  • Als iemand anders aan het woord is, ben jij stil.
  • Kom je er niet tussen, steek dan je hand op.
  • Iedereen staat op mute, behalve degene die aan het woord is.
  • Noem de ander altijd bij naam als je het tegen een bepaalde persoon hebt.
  • Zorg voor een vaste technische 'vraagbaak' die je via de chat kan bereiken, zodat algemene vragen de brainstorm niet onderbreken.

2. Zorg voor de juiste tool en methodiek

Zonder een methodiek en een goede online tool om die methodiek te faciliteren kom je niet ver in je online brainstorm. Qua methodiek werken wij vaak volgens de 'design sprint'. Een goede methodiek waarbij je samen naar iets toewerkt, tastbare resultaten behaalt en werkt vanuit het principe 'starten is belangrijker dan het bij het juiste eind hebben'. Het brengt je echt verder tijdens je brainstorm dan wanneer je in het wilde weg begint.

De tool die wij tijdens de sessie gebruikten was Mural. Mural is eigenlijk een soort groot whiteboard waar je met zijn allen tegelijk in kunt werken. En ook met zijn allen los kunt gaan op digitale geeltjes, categoriseren van de geeltjes en stemmen welke geeltjes het belangrijkste zijn. Aanrader dus! 

3. Maak het leuk

Het energielevel moet goed op peil worden gehouden tijdens de online brainstorm. Ook dat is niet makkelijk als je een paar uur lang naar een scherm staart. Het moet dus niet te lang duren (max. 2 uur), maar belangrijker nog is het gebruik van 'energizers'. Bij een fysieke brainstorm kom je makkelijker los van het onderwerp, omdat de pauzes gevuld zijn met informele momentjes bij het koffiezetapparaat. Tijdens de online brainstorm moet je daar wat meer naar op zoek. Denk na over kleine grappige onderbrekingen, die inhoudelijk niets met de brainstorm te maken hebben. Wij begonnen met een aantal prikkelende vragen via Mentimeter (Wat komt er als eerste in je op als je denkt aan online brainstormen?), deden petje op, petje af (met geïmproviseerde hoofddeksels) en een tekenopdracht waarbij één persoon een willekeurig voorwerp uit huis moest omschrijven door alleen vormen en lijnen te noemen en de rest het moest tekenen. Een walnoot tekenen bleek bijzonder lastig te zijn.

4. Wijs een facilitator aan

Disgover onderstreepte het belang van een facilitator, iemand die dedicated bezig is met het proces, meer dan met de inhoud. Die er puur verantwoordelijk voor is om de brainstorm in goede banen te leiden. Dat werkt bij ons onwijs goed. Die rol kan elke brainstorm wisselen, zodat je niet altijd inhoudelijk buiten spel wordt gezet. De belangrijkste tips voor de facilitator: heb overal oren en ogen, moedig de deelnemers aan (dus betrek iedereen) en behandel technische problemen buiten de groep (via de chat of telefoon).

Ik had het nooit gedacht, maar zelfs ik als criticaster moet toegeven: online brainstormen kan! 

Benieuwd geworden naar Disgover?
Lees meer!
Contactpersoon
Monika Wies
Frontrunner
KNLTB

Terug naar blogs
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*