INNOVEREN Nieuws|5 september 2020

Lancering Nationaal Fonds voor de Sport in zicht

Top image

Door de coronacrisis zijn we ons er nog meer van bewust geworden dat sport en bewegen van groot belang zijn voor onze gezondheid en sociale participatie. Daarmee werd ook de noodzaak voor de oprichting van het Nationaal Fonds voor de Sport – dat sportinitiatieven met sociale inclusie als uitgangspunt wilt stimuleren – nogmaals onderstreept. Projectleider Esther Roelofs: “De coronacrisis zorgde ook binnen dit project voor vertraging, maar inmiddels werken toe naar de lancering van het Fonds voor het einde van dit jaar.”

Implementatiefase

“We bevinden ons in de zogeheten implementatiefase van de innovatie”, begint Esther Roelofs, als we haar vragen naar de status van het initiatief. En dat heeft best wat voeten in de aarde. “Met het Nationaal Fonds voor de Sport willen we meer vermogen richting de sport bewegen. We richten ons daarbij voornamelijk op filantropen die willen geven (of nalaten) aan sportinitiatieven met een hoge maatschappelijke waarde. Bovendien hebben we een hybride fonds voor ogen. Dat houdt in dat we naast fondsenwervende activiteiten ook het vermogen beheren. Omdat het gaat om grote belangen en bedragen moeten zowel het huidige ontwikkelproces als het ‘eindproduct’ volstrekt onafhankelijk, duurzaam, professioneel en transparant zijn. Anders stappen donateurs niet in.” Ook deze fase wordt daarom weer zeer nauwgezet doorlopen. Er is een stuurgroep samengesteld die vanuit een onafhankelijke rol toeziet op de voortgang. Ook vinden er ter voorbereiding op de daadwerkelijke oprichting adviesgesprekken plaats met meerdere, zeer ervaren en grote sociale vermogensfondsen van binnen en buiten de sport.

"Omdat het gaat om grote belangen en bedragen moeten zowel het huidige ontwikkelproces als het ‘eindproduct’ volstrekt onafhankelijk, duurzaam, professioneel en transparant zijn. Anders stappen donateurs niet in."

Doelstellingen

Het projectteam, de stuurgroep, NOC*NSF en 3 potentiële oprichtingspartners zetten samen de schouders eronder om het Nationaal Fonds voor de Sport eind dit jaar te lanceren. Esther: “Vervolgens kunnen we daadwerkelijk aan de slag om meer geefgelden naar de sport te bewegen. Dat doen we door de maatschappelijke waarde van sport via een landelijke campagne bij potentiële filantropen onder de aandacht brengen. Maar ook door hen overzicht te bieden en wegwijs te maken in goede-doelen-land op het gebied van sport. Op die manier faciliteren we de vele bestaande goede doelen en fondsen gelieerd aan de sport. Met hen zijn we vanaf het begin van dit project in overleg. We willen elkaar immers versterken. Ook nieuwe initiatieven kunnen straks bij het Nationaal Fonds voor de Sport aankloppen voor hulp. Evenals atleten die een eigen fonds op naam overwegen.”

Meer weten over het Nationaal Fonds voor de Sport?
Lees hier meer over het project.
Nieuwsgierig?
Bezoek de website
Contactpersoon
Esther Roelofs
Projectleider
Nationaal Fonds voor de Sport

Terug naar nieuws
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*