INNOVEREN INNOVATIEFONDS project|15 oktober 2019

KNHS Buitenrijden.nl platform: big data voor buitenrijders

Top image

Buitenrijden.nl is het platform van de KNHS voor de ongebonden en gebonden ruiter. De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie kreeg in 2018 - nadat het plan twee jaar op rij werd afgekeurd - de subsidie vanuit het Innovatiefonds toegewezen. Met het platform hoopt de bond de uitvalsbasis te worden voor alle buitenrij-belevingen.

Een platform voor buitenrijders

Buitenrijden.nl is een platform voor de ongebonden en gebonden ruiter. Op de website worden officiële en door ruiters gecontroleerde buitenrij-routes verzameld in samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en eigenaren van privéterrein. Ook vind je op het platform handige informatie over buitenrijden, waaronder plekken waar je met je paard welkom bent en waar er goed voor paard en ruiter wordt gezorgd.

Accurate data voor juiste routes

De opzet van het platform is uniek, waardoor de aanvraag voor het Innovatiefonds in 2018 - zelfs zonder de businesscase te presenteren - werd goedgekeurd. "Er waren al wel apps en sites, maar daar staan heel veel routes op met stukken waar je niet mag rijden", begint Fenna Westerduin (medewerker Public Affairs, paardenwelzijn en subsidies bij de KNHS) haar verhaal. "We hadden zelf al veel route-data verzameld vanuit verschillende partijen, maar die data was niet helemaal accuraat. Daarom laten we ruiters vrijwillig de routes opnemen om te zien of alle data klopt."

"Zorg dat je businessplan bij alle hoofdstukken een goede onderbouwing heeft. Plus een begroting en je plannen voor de toekomst"

Drie keer is scheepsrecht

Twee keer eerder deed de KNHS een aanvraag, beide zonder succes. 'Te innovatief', luidde het oordeel van het expertpanel. "Na de eerste afwijzing ben ik naar presentaties geweest van andere businesscases om te zien hoe zij het doen. Wat hebben ze aangevraagd, wat is het commentaar van de experts en welke aanvragen worden goedgekeurd? Daar hebben we veel van geleerd”, vertelt Fenna. "Het belangrijkste: zorg dat je businessplan bij alle hoofdstukken een goede onderbouwing heeft. Plus een begroting en je plannen voor de toekomst."

Data ontsluiten en gaan

Al met al is het een heel groot data-traject geworden. "We dachten: die data is er al, dus het is een kwestie van ontsluiten en gaan. Maar dat lag ingewikkelder. De data geschikt maken voor gebruik bleek een arbeidsintensief en tijdrovend traject." Vooraf heeft de bond een duidelijke planning met sprints gemaakt. "Dat heb je echt nodig, je doet het er niet even bij", blikt Patty Cassander, projectleider van Buitenrijden.nl, terug.

Alternatieve verdienmodellen

De bond geeft duidelijk aan niet in lidmaatschapsmodellen te denken. "We willen de ongebonden sporter gewoon in beeld hebben. Er is op het platform daarom ook nergens te zien dat de KNHS erachter zit. Het is juist de bedoeling om andere mensen, die nog niet bij ons horen, aan te spreken."

De KNHS heeft meer dan goed nagedacht over het verdienmodel. "Daar doen we het voor, anders werkt het niet. Het hoeft niet binnen 3 jaar rendabel te zijn, dat is niet realistisch." De bond ziet het verkopen van buitenrij-routes, advertentieruimte en een buitenrijden-webshop als inkomstenbron. Maar ook een kwaliteitskeurmerk en sponsoring zijn vormen van alternatieve verdien-mogelijkheden. Fenna licht een tipje van de sluier op: "Bedrijven kunnen zich aanmelden als 'Paarden welkom'-bedrijf, daarmee kom je op de website te staan. Maar we denken ook aan gesponsorde content, video’s bijvoorbeeld. Of de mogelijkheid om als bedrijf je eigen route te sponsoren." 

Weinig kaders, veel rust

Over het Innovatiefonds laat Fenna het volgende vallen: "Het is de fijnste subsidie die NOC*NSF heeft. Ten eerste omdat er weinig kaders zijn en ten tweede omdat er relatief gezien weinig inbreng nodig is vanuit de bond." 

Het belangrijkste dat de subsidie vanuit het Innovatiefonds de KNHS heeft gebracht is rust. "We wilden dit heel graag, die ongebonden ruiter in beeld brengen. Doordat er funding is heb je meer rust, omdat je iemand dedicated op het project kan zetten. We hadden de keuze om de partij te kiezen die het platform maakt en bijvoorbeeld iemand aan te nemen die met de routes aan de gang ging."

""Het geld vanuit het Innovatiefonds is een keer op, maar je moet wel door""

Klaar voor de toekomst

Voor de toekomst heeft de KNHS veel plannen: het doorontwikkelen van de routes bijvoorbeeld. "We willen de routes uitbreiden met data: welke soort ondergrond, is er een brug, spoorwegovergang, etc. En dat ruiters zelf een melding kunnen doen. Die data zijn we aan het verzamelen en moet nog gevisualiseerd worden", vertel Patty. Fenna vult aan: "Het blijft een ongoing iets, je blijft het platform ontwikkelen. Het geld vanuit het Innovatiefonds is een keer op, maar je moet wel door. De toekomstplannen vallen ver buiten het budget. Maar daar hebben we in onze eigen begroting dan weer rekening mee gehouden."

Do's
  • Zorg voor een compleet en onderbouwd businessplan
  • Zet verschillende verdienmodellen op een rij
  • Houd rekening met investeringen voor doorontwikkeling, ook nadat het geld vanuit het Innovatiefonds op is

Buitenrijden.nl is gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Contactpersoon
Fenna Westerduin
Public Affairs, Welzijn en Subsidies
KNHS

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*