CloudTimer is een initiatief van het Watersportverbond. Een professioneel timingsysteem, gewoon op je mobiele telefoon. Ontstaan vanuit de kanosport en vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF doorontwikkeld voor meerdere sporten waarbij professionele timing nodig is.
CloudTimer is ontstaan vanuit de kanosport, waar regionale en nationale wedstrijden een professioneel timingssysteem nodig hebben. Daarvoor zijn technische vrijwilligers nodig die zo’n systeem kunnen bedienen, en die zijn schaars. Een andere optie is het inhuren van een professioneel timingteam, maar dat loopt in de kosten.
Laagdrempelige tijdsregistratie
Om dit probleem op te lossen heeft het Watersportverbond een timingssysteem ontwikkeld dat voor iedereen beschikbaar is en makkelijk bediend kan worden. "Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone in de broekzak zitten. We wilden iets bouwen dat je volledig kan runnen vanaf je telefoon. Een laagdrempelige manier om tijdsregistratie van wedstrijden te doen", zo schetst Robert Bouten het concept. Robert ontwikkelde CloudTimer samen met Maarten Holdrinet, beiden voormalig olympisch atleten. "Vanuit het idee zijn we een proof of concept gaan ontwikkelen. Je telefoon is natuurlijk geen timing-device, maar je kan er meer mee dan alleen bellen."
Basis vanuit de kanosport
Hoe nauwkeurig kan je timen met je telefoon? Dat was de vraag die Robert bezighield: "Om dat te testen hebben we een algoritme gemaakt, wedstrijden gehouden en de resultaten van de timing vergeleken met professionele timingsystemen. Toen zagen we dat we daar heel dichtbij konden zitten." Het concept was bewezen. Dat was voldoende voor de bond om het systeem te ontwikkelen dat voor verschillende sporten ingezet kan worden en door de gebruiker zelf volledig bediend kan worden. "De basis is eerst voor de kanosport ingezet. Daar waren we zelf altijd al bij betrokken."
"Een week voordat de aanvraag ingediend moest worden wisten we pas van het bestaan van het Innovatiefonds"
Last minute Innovatiefonds
"En toen pas hoorden we van het Innovatiefonds." Een week voordat de aanvragen ingediend moesten worden heeft de Watersportbond een A4 opgesteld om de aanvraag in te dienen. Die aanvraag werd goedgekeurd, op de voorwaarde dat ook andere bonden betrokken werden. "Voordat we het Innovatiefonds toegewezen kregen hadden we de basis van het systeem al ontwikkeld. Toen was het vooral geschikt voor de kanosport. Met de subsidie van het Innovatiefonds hebben we CloudTimer beschikbaar gemaakt voor een breder publiek."
Intussen wordt CloudTimer veel gebruikt door verschillende tijdsgebonden sporten, waaronder trailrunnen. "Vooral wedstrijden waar je van A naar B moet, en start en finish een stuk uit elkaar liggen. Maar ook in de Tour de France is CloudTimer gebruikt door één van de Nederlandse teams om tijdens de timetrial meer tussentijdse metingen te kunnen doen. Die hebben in onze app een makkelijke manier gevonden om tijden te registreren, ook van concurrenten. Zo weten ze precies op welk schema ze moeten fietsen om te winnen."
"Elke wens geeft extra complexiteit, dus ook extra risico dat iets niet gaat werken en langer gaat duren"
Meer impact met een simpeler concept
Wat Robert vooral heeft geleerd: "We hadden veel simpeler kunnen beginnen. Als ik terugkijk zijn we begonnen met veel te veel wensen in de eerste versie. Elke wens geeft extra complexiteit, dus ook extra risico dat iets niet gaat werken en langer gaat duren. Als we simpeler waren begonnen hadden we eerder kunnen testen. Het was een lang traject voordat we een stabiele versie hadden om in de markt te gebruiken. Met een simpeler concept hadden we meer impact kunnen maken." Daarmee geeft Robert gelijk een tip voor andere bonden: "Definieer die MVP - minimum viable product - zo klein mogelijk. Zijn alle wensen op je lijst wel echt nodig om in die eerste versie het concept te bewijzen?"
Alles in eigen beheer
"We hebben het project volledig in eigen beheer uitgevoerd. Dat gaf ons de mogelijkheid om er zelf veel invloed op uit te oefenen. Als je een project outsourcet, krijg je al snel te maken met hoge licentie-kosten of costs of change, kosten die een partij rekent om veranderingen door te voeren. Omdat ik zelf uit de IT-wereld kom kan ik het project goed managen zonder dat er een andere partij bij betrokken hoeft te zijn. Als andere partijen de app willen gebruiken en er hiervoor aanpassingen doorgevoerd moeten worden, hebben we daar zelf de volledige controle over."
-
Valideer het simpelste concept - het MVP (minimum viable product)
-
Maak de afweging tussen uitbesteding of ontwikkeling in eigen beheer
CloudTimer is gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.