INNOVEREN INNOVATIEFONDS project|15 oktober 2019

NDB DartCounter: data van de ongebonden darter

Top image

DartCounter is dé app waarmee je overal je dartscores bijhoudt. Thuis, bij vrienden en in de kroeg. Perfect voor de darter die niet bij een vereniging dart. De ongebonder darter, dus. En dat zag ook de Nederlandse Darts Bond (NDB). Al in 2016 werd DartCounter voor het eerst benaderd voor een samenwerking met de NDB. In 2018 is die samenwerking met hulp van het Innovatiefonds van start gegaan.

Ongebonden darter in kaart

Naast de ruim 31 duizend leden die wekelijks darten in competitieverband zijn er nog zo’n 200 duizend mensen die wekelijks in aanraking komen met de dartsport. Thuis, in de kroeg of in de sportkantine bijvoorbeeld. Maar wie zijn die thuisdarters en kroegdarters? 

"Om die ongebonden darter in kaart te brengen zijn we ons gaan verdiepen in darts-gerelateerde producten en diensten. Toen kwamen we al snel terecht bij DartCounter", vertelt Paul Engelbertink, interim-directeur van de Nederlandse Darts Bond.

Data van de ongebonden darter

"Met de app bereiken we veel meer mensen dan de NDB en weten we meer van die ongebonden darter. Daar zagen ook wij interessante mogelijkheden voor een samenwerking", vertelt Yorick Knol van DartCounter. 

Paul vult aan: "We zijn lang met elkaar in gesprek geweest, al voordat het Innovatiebudget bekend was. Al snel bleek dat de samenwerking helemaal in het plaatje past, overtuigd door de hoeveelheid data van de app-gebruikers die DartCounter tot zijn beschikking heeft."

Ondernemen als kleine bond

“We waren ervan overtuigd dat we dit moesten doen, óók zonder Innovatiefonds. Maar dan moet je het zelf opnemen in de begroting en het bestuur overtuigen van het waarom. Leg dan maar eens uit waarom je de kant op gaat van ondernemen, in plaats van het traditionele te behouden. Toen het Innovatiebudget bekend werd, hebben we een businesscase geschreven, een presentatie gemaakt en vervolgens de pitch gedaan bij NOC*NSF. De jury zag de potentie ook."

Na de toewijzing van het budget in december 2015, is de Nederlandse Darts Bond in januari gelijk begonnen. "Er komt - naast geld - veel werk op je af. Wees niet bang om uit je comfortzone te treden", oppert Paul. "Het is uitdagend en leerzaam. Data uitwerken naar verdienmodellen, bijvoorbeeld. Bij grote bedrijven zit er een hele afdeling op. Hier gaan we er zelf mee aan de slag. Het is voor ons wel lastig om grote stappen te maken aangezien de normale werkzaamheden ook moeten gebeuren." 

"Door de samenwerking met DartCounter hebben we meer data én beschikken we over een platform met serieus bereik"

Meer data én een communicatieplatform

Toch ging het snel: "Medio 2016 hadden we het voor elkaar zoals we het wilden hebben. Via onze eigen kanalen en via de kanalen van DartCounter zijn we toen gelijk gestart met de promotie van de app. Vanaf dat moment kregen we ook de DartCounter-data binnen. Tot op de dag van vandaag."

"Met behulp van DartCounter hebben we inmiddels meer dan 100.000 verrijkte profielen. Daarnaast hebben we door de samenwerking een extra communicatieplatform met serieus bereik tot onze beschikking. Op de Facebook-, Instagram- en Twitter-pagina van DartCounter kunnen we andere berichten brengen dan op onze eigen kanalen en promoten we onder andere onze eigen toernooien."

Grote potentiële markt in handen

Paul beseft een grote potentiële markt in handen te hebben: "Darters die we niet kunnen interesseren voor een traditioneel lidmaatschap, staan wellicht wel open voor een andere vorm. Een open toernooi bijvoorbeeld, waarbij het vragen van een inschrijffee direct een alternatieve inkomstenbron is voor de bond. Daarnaast staat het professioneel dat zo’n veelgebruikte, goed uitziende app, onder het parapluutje van de Nederlandse Darts Bond valt."

Voor DartCounter ligt de uitdaging in het verder professionaliseren van de app. "De naam van de Nederlandse Darts Bond aan je software verbinden doet iets voor je uitstraling en professionaliteit. Aan ons de taak om de naamsbekendheid te boosten. Dat doen we dan weer op grote toernooien van de bond", vult Yorick aan. 

Aan andere bonden wil Paul nog meegeven: "Kijk eerst wat er al in de markt is en ga niet alles zelf bedenken. Er zijn zoveel initiatieven en apps, waarmee je best snel een leuke samenwerking kunt opzetten." 

Do's
  • Kijk wat er al is in de markt, je hoeft niet alles zelf te bedenken

DartCounter is gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Contactpersoon
Paul Engelbertink
Interim directeur


Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*