Voor de ongebonden prestatieve wielrenner, waar Nederland er ruim 400.000 van kent, lanceerde de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) trainingsapp Fondo. Met flexibele trainingsprogramma's en persoonlijke talentcoaches. De applicatie begeleidt wielrenners die jaarlijks doelen stellen: bijvoorbeeld het rijden van een lange tocht, het verbeteren van een PR of het beklimmen van die ene berg op de bucketlist.
Van abstract idee naar concreet plan
Het idee om de ongebonden fietser de bereiken begon als een abstract idee, vertelt Jules Holleboom, Product Owner van Fondo. "Met een groot plan om de ongebonden fietser te bereiken hebben we met succes een aanvraag ingediend bij het Innovatiefonds. Het was in eerste instantie lastig te vertalen naar concrete stappen. We hebben daarom bij aanvang van het project nog dieper onderzoek gedaan naar de behoeften van de ongebonden fietser." Op basis van die inzichten werd gekeken welk product in die behoeften voorziet, en dat bleek een trainingsapp te zijn. "We hebben met twee bureaus samengewerkt om Fondo te ontwerpen, te testen en uiteindelijk te bouwen."
Applicatie met persoonlijk tintje
Wat Fondo onderscheidt van de bekende trainingsschema’s is het persoonlijke tintje: "Wat het persoonlijk maakt is dat je via een chat vragen kunt stellen aan onze talentcoaches. Daarmee maken we onze kennis uit de topsport toegankelijk voor een breder publiek." Naast deze persoonlijke begeleiding maakt Fondo ook gebruik van persoonlijke hartslagzones, zodat verantwoord én gericht getraind kan worden.
"Wat het persoonlijk maakt is dat je via een chat vragen kunt stellen aan onze talentcoaches. Daarmee maken we onze kennis uit de topsport toegankelijk voor een breder publiek"
De eerste versie van Fondo is gelanceerd als gratis beta-versie om zoveel mogelijk feedback te verzamelen. "De applicatie is al vrij ver ontwikkeld, maar we gaan hem nog verder doorontwikkelen. Dat doen we op basis van alle feedback die we van gebruikers verzamelen. De behoefte van de gebruiker krijgen we nu pas echt goed in beeld."
Volgende stappen
Op dit moment wordt het verdienmodel van Fondo getest. "We mikken op een hybride verdienmodel waarbij een een deel van de inkomsten afkomstig is uit partnerships, en een deel uit betalingen door de gebruikers." Voor die laatste inkomstenstroom wil de KNWU een 'Fondo Premium' abonnement introduceren, wat mogelijk ook geïntegreerd gaat worden in het bestaande lidmaatschapsmodel en dat van derde partijen. Daarmee zet de bond Fondo stap voor stap beter op de kaart. Ook wordt er gewerkt aan de KNWU Wielerschool, een platform waarop fietsclinics kunnen worden geboekt. "Dit aanbod kan straks eenvoudig gekoppeld worden aan Fondo omdat we de doelen van onze gebruikers goed kennen."
De lancering van KNWU Wielerschool en de nieuwe versie van Fondo staan gepland voor het voorjaar van 2020.
Fondo wordt gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.