INNOVEREN INNOVATIEFONDS project|22 november 2019

JBN ZekerBewegen: laat ouderen niet vallen

Top image

De Judo Bond Nederland (JBN) ontwikkelde speciaal voor ouderen het ZekerBewegen-programma. In een reeks van minimaal zes lessen leert een gecertificeerde instructeur je hoe je vallen voorkomt, hoe je veilig valt en hoe je snel weer opstaat na een val. De bond helpt hiermee ouderen de bewegingsvrijheid te herwinnen, met als doel dat zij na de cursus zelfverzekerder hun wandelschoenen aantrekken of op de fiets stappen.

Met bijna 200 gecertificeerde ZekerBewegen-instructeurs en de mogelijke aansluiting met ziektekostenverzekeraars is de cursus in Nederland steeds beter toegankelijk. In 2019 is ZekerBewegen bekroond met de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. 

Minder heupfracturen, meer bewegen

Het idee van het ZekerBewegen-programma ontstond door de uitkomst van een onderzoek, vertelt Benny van den Broek, coördinator sportparticipatie bij de JBN: "Het blijkt dat wanneer een judo valbreek-techniek wordt beheerst, de impact op de heup bij een val geringer is en daarmee de kans op een heupfractuur kleiner. Daarbij kwam het gegeven dat het aantal ouderen met heupfractuur steeg. Daarom hebben we gekeken wat we voor de oudere medemens konden betekenen." Vervolgens heeft de bond met een pedagoog en fysiotherapeut het programma samengesteld. "Dat is een mix van 6 lessen geworden, die je kunt uitbreiden tot een continu-programma. Binnen de lessen komen balans- en mobiliteitsoefeningen en valbreek-technieken aan bod." 

ZekerBewegen is samen bewegen

"De kracht van het concept is dat de lessen aan een groepje mensen worden gegeven en dat het gezellig is. We willen mensen uit hun sociaal isolement halen. Dat ze na afloop samen een kopje koffie kunnen drinken. Een op een zoals bij een fysiotherapeut, dat is niet de bedoeling." Het vinden van een groepje mensen is voor de bond nog wel een uitdaging: "Het is nog niet vanzelfsprekend dat grotere aantallen mensen klaarstaan. Dat lukt op sommige plekken beter dan op andere plekken. We zoeken naar manieren om dit makkelijker te maken."

Externe kennis dankzij het Innovatiefonds

De JBN zoekt aansluiting met ziektekostenverzekeraars om de toegankelijkheid van het ZekerBewegen-programma te vergroten. Maar om deze partijen te overtuigen wordt er veel van de bond gevraagd. Die kennis is niet in huis, waardoor subsidie vanuit het Innovatiefonds is aangevraagd om deze kennis extern te halen. "Het opzetten van een impact-financiering was voor ons compleet nieuw. Hoe toon je aan dat de impact van zo’n interventie groot is en dat vergoedingen op structurele basis interessant zijn? Hoe verleid je partijen om daarin te investeren? En waar zit die gezondheidswinst vooral op? Voor dat soort zaken hadden we externe kennis nodig." Benny raadt andere bonden ook aan om externe hulp in te schakelen als dat nodig is: "Durf te erkennen dat je op bepaalde gebieden minder expertise hebt, en durf daar externe expertise in te schakelen."

"Durf te erkennen dat je op bepaalde gebieden minder expertise hebt, en durf daarvoor externe expertise in te schakelen."

Professionele ondersteuning

"Professioneel", zo beschrijft Benny het Innovatiefonds. "Ze organiseren voorafgaand aan de aanvraag goede informatieve sessies, je kunt veel gesprekken voeren en ze staan altijd open voor vragen. Het beoordelingscomité stelt ook slimme en goede vragen terug." Aan de voorkant goede vragen stellen bij het Innovatiefonds is volgens Benny van belang: "Tast vooraf af of je ideeën passen, maak gebruik van de expertise van het Innovatiefonds. Dien op basis daarvan vervolgens je aanvraag in."

ZekerBewegen is gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Contactpersoon
Benny van den Broek
Coördinator sportparticipatie
JBN

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*