INNOVEREN INNOVATIEFONDS project|17 oktober 2019

KNVB Kicks: georganiseerd sporten zonder vast lidmaatschap

Top image

Kicks - een initiatief van de KNVB - is in 2015 gestart door bedenkers Pim van der Hoorn en Remco Nieuwenhuis. Eind 2018 is de koers ingezet van Kicks Voetbal naar een combinatie van voetbal én fitness: Kicks Fit. Georganiseerd sporten, zonder vast lidmaatschap. Het initiatief, gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF, is inmiddels actief in Amsterdam en Utrecht. En verovert - als het aan de oprichters ligt - binnenkort het hele land.

Georganiseerd sporten zonder verplichtingen

Kicks Fit is gericht op millennials tussen de 28 en 38 jaar. Met name mannen waarvan de agenda te vol is om gebruik te maken van het reguliere voetbal-aanbod. Doordat ze bijvoorbeeld net vader zijn geworden of een veeleisende baan hebben. Kicks Fit is er voor mensen die op een laagdrempelige manier willen sporten, waar en wanneer het ze uitkomt, zonder verdere verplichtingen. Maar wel goed-georganiseerd, met een trainer op een veld van een KNVB-vereniging. 

"Mensen stoppen niet met voetballen omdat ze het niet meer leuk vinden, maar door de manier waarop het georganiseerd wordt en de randvoorwaarden, zoals bardiensten en uitwedstrijden."

Subsidie vanuit het Innovatiefonds

De initiatiefnemers hebben vanaf het begin gekeken vanuit welke 'potjes' subsidie beschikbaar was. Het Innovatiefonds was daar één van. Kicks is voor een deel gefinancierd vanuit de KNVB, maar was zonder het Innovatiefonds niet van de grond gekomen. De aanvraag voor het Innovatiefonds heeft Remco op zich genomen: "We waren al bezig met het businessplan, toen pas kwam het Innovatiefonds. Dat de aanvraag werd goedgekeurd, gaf zelfvertrouwen. "

Leren van de fitnesswereld

Vanuit NOC*NSF zijn er vastgestelde meetmomenten om het succes aan te tonen. Daarnaast is het belangrijk dat de kennis die tijdens het proces wordt opgedaan gedeeld wordt, zodat ook andere bonden daarvan leren. "We zijn gestart met Kicks Voetbal, maar Kicks Fit lag veel dichter bij de doelgroep." Pim van der Hoorn zegt daarover: "We hebben veel geleerd van hoe de fitnesswereld georganiseerd is. Vooraf hebben we goed onderzocht welk probleem Kicks Fit nou écht oplost voor de doelgroep en veel getest met uitingen om te achterhalen wat het beste aanslaat bij de doelgroep." Remco vult aan: "De drijfveren waarvan wij dachten dat mensen van de bank af komen, klopte niet helemaal met de werkelijkheid. Mensen zoeken alternatieven om fit te blijven, daarom zijn we ons gaan richten op Kicks Fit en hebben Kicks Voetbal los gelaten."

Grootste voetbalvereniging van Nederland

In de uitvoer is veel aandacht besteed aan de kwaliteit. "Als je een alternatief bent voor een sportschool kom je er niet mee weg door een bal in het park te rollen, dan kan je het net zo goed zelf gaan doen. Maar we hebben ook geleerd dat je beter klein kunt beginnen: per stad en per vereniging. Zorgen dat Kicks Fit daar staat als een huis, en dan het aantal sportmomenten en -varianten uitbreiden. Daar zijn we nu mee bezig. We zijn nu één van de grootste verenigingen in Utrecht en willen nog verder groeien, misschien wel tot de grootste vereniging van Nederland." 

Do's
  • Onderzoek wat het échte probleem van de doelgroep is, en of jouw product/dienst dit oplost
  • Test met uitingen om te achterhalen waardoor de doelgroep geprikkeld wordt
  • Begin klein en verbreed je ambities vanuit daar

Kicks Fit is gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Contactpersoon
Pim van der Hoorn & Remco Nieuwenhuis
Initiatiefnemers Kicks


Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*