Kluppie is een beweegprogramma voor kinderen van 7 t/m 9 jaar. Door de online wereld met fysiek sporten te combineren draagt Kluppie bij aan de bredere ambitie van de KNVB om meer aandacht te hebben voor de ontwikkeling van brede motorische vaardigheden bij kinderen.
KNVB Kluppie is een sportprogramma waarbij kinderen die nog niet sporten de basisvaardigheden van bewegen aangeboden krijgen. Kluppie wordt naar de kinderen toegebracht, dichtbij. Dus op schoolpleinen, buurtpleinen en in de wijk. Door de 'echte wereld' te koppelen aan de digitale wereld door middel van technologie onderscheidt Kluppie zich van andere beweegprogramma’s. En dat was precies die unieke factor die nodig was om financiële steun vanuit het Innovatiefonds te krijgen.
Van fysiek Kluppie naar online Uppie
"Het begint pas echt na de inschrijving op MijnKluppie.nl, waar ouders hun kind aanmelden voor de fysieke training", vertelt Michelle Faasen, projectleider van Kluppie. Alle kinderen krijgen tijdens de training een stappenteller om die gekoppeld is aan de digitale omgeving. Daar vinden zij hun eigen online-mascotte: 'Uppie'. "Door op de training aanwezig te zijn, oefeningen te doen en veel stapjes te zetten, verdient het kind nieuwe items voor Uppie. Het competitie-element hebben we er bewust uitgehaald. We werken niet met sterren of punten, maar met items waarmee kinderen 'hun' Uppie grappiger en vrolijker kunnen maken. Een hoedje, zonnebril of oorwarmers bijvoorbeeld. Het is nu nog een hele elementaire versie van gamification, maar daar ligt wel de ambitie."
Naast gamification wordt er geëxperimenteerd met het toesturen van video's, om kinderen ook thuis meer aan het sporten te krijgen. "De trainer kan daar dan in de training weer op terugkomen", legt Michelle uit.
"Door het Innovatiefonds word je als bond gesteund om direct uit de startblokken te komen"
Direct uit de startblokken
Het Innovatiefonds voor Kluppie werd toegekend in december 2017. In september 2018 is het eerste pilotjaar van Kluppie van start gegaan met twee Kluppies: in Leiden en in Amsterdam. "De beginfase van Kluppie bestond vooral uit ontwikkelen, om überhaupt een platform in de lucht te krijgen. Aan uitvoering zijn we begonnen met het opzetten van het sportprogramma, het opleiden van trainers en inrichten van de oudercommunicatie. Om vervolgens gewoon te starten."
Het mooie aan het Innovatiefonds vindt Michelle: "Je wordt als bond gesteund om direct uit de startblokken te komen. Op het moment dat het leeft en de businesscase nog vers in het hoofd zit. Het geloof is er al en dit versterkt de ambitie om het gelijk uit te voeren."
Lucht en ruimte voor de bond
De KNVB is volgens Michelle niet bang geweest om externen zoals zijzelf bij het project te betrekken. "In mei 2018 ben ik, samen met sportpedagoog Tom Verhoek, als toegewijde projectleider betrokken bij Kluppie. Dit heeft de bond lucht en ruimte gegeven. Ten eerste omdat er ontwikkelbudget is en ten tweede omdat je geen belasting hoeft te leggen op bestaande projectteams. Zo konden we bij Kluppie heel dedicated te werk gaan met korte lijnen om beslissingen te nemen."
Van bond naar sportaanbieder
Door Kluppie is er een lokale rol van de sportbond bijgekomen en dát vraagt om een zekere snelheid. "Je bent ineens letterlijk verantwoordelijk voor de pleintjes, de ballen, de netten, de inschrijvingen en de kinderen. Op slag ben je een lokale sportaanbieder en zo word je ook gezien." De kracht van de organisatie versus die nieuw aangenomen rol is voor Michelle een interessante case geweest: "Kan je snel en makkelijk omgaan met de brede belangen van een sportbond, en zitten dan ook de juiste mensen op het project die de rol van sportaanbieder aannemen en die kennis hebben?"
Kluppie wordt in het tweede seizoen op de huidige locaties intensiever ontwikkeld voordat een groeistap wordt gemaakt. "Het is een nieuw product, waardoor het lastig is om het overal even goed te finetunen", aldus Michelle. De KNVB is al bezig met het moment dat de subsidie afloopt: "De uitdaging is om het binnen de organisatie een plek te geven, al in een vroeg stadium goed te kijken naar de mogelijkheden om structurele inkomsten te gaan genereren en Kluppie echt te laten wortelen."
-
Start op het moment dat de businesscase nog vers in het hoofd zit
-
Denk vooraf na over een werkvorm waarin de kennis van de organisatie zo goed mogelijk benut kan worden, om snel stappen te kunnen maken
-
Wees duidelijk over het einddoel, maar flexibel in de manier(en) waarop je naar het doel toewerkt
-
Reserveer budget voor een (externe) projectleider
Kluppie is gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.