INNOVATIEFONDS INNOVEREN project|5 december 2019

KNBSB Baseball 5: Baseball5 op de kaart

Top image

Baseball5, een nieuwe urban spelvorm binnen de baseball-sport. Gespeeld door in totaal 10 spelers - 5 tegen 5, vandaar de naam - en het enige wat je nodig hebt is een bal. De KNBSB diende in 2018 het businessplan in bij het Innovatiefonds om Baseball5 te kunnen promoten en implementeren in Nederland. 

Baseball5 is een actieve en dynamische spelvorm, die gespeeld wordt met twee gemengde teams van elk 5 spelers. Het spel wordt gespeeld op een klein speelveld met enkel een zachte rubberen bal als materiaal. "Het spel bestaat al even in de Verenigde Staten - daar werd het door de WBSC in 2018 geïntroduceerd - maar in Nederland ontbreekt het nog aan bekendheid. Met de subsidie vanuit het Innovatiefonds willen we dat doorbreken," vertelt Roy Vink, projectleider van Baseball5.

#Playeverywhere

"Baseball5 is een mooi voorbeeld van spelinnovatie, gericht op de ongebonden sporter. Omdat je er alleen een bal voor nodig hebt, kan je het daadwerkelijk overal spelen. Het is een heel toegankelijke spelvorm." De hashtags voor Baseball5 zijn niet voor niets #playeverywhere en #allyouneedisaball.

Kennismaken met Baseball5

In oktober 2018 heeft de KNBSB het businessplan ingediend bij het Innovatiefonds, in december kwam het bericht dat de aanvraag werd gehonoreerd. Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de officiële lancering van Baseball5 in volle gang.

"Het afgelopen jaar hebben we mensen al op meerdere manieren kennis laten maken met Baseball5." In februari 2019 werd het eerste Open NK Baseball5 georganiseerd ter introductie van de nieuwe spelvorm. "Letterlijk iedereen kan zich inschrijven voor het Open NK, je hoeft geen lid te zijn van de KNBSB of ervaring te hebben met softbal of honkbal." In maart 2020 staat het tweede Open NK op het programma. Het streven is om in 2020 op tientallen plekken Baseball5-veldjes te hebben en dat met name de jeugd deze spelvorm omarmt en veelvuldig gaat spelen. Wie weet hebben we in 2024 bij de Olympische spelen in Parijs al een Baseball5-event."

"Voor de landelijke lancering in 2020 moet de positionering en strategie van Baseball5 staan als een huis. Het inschakelen van een extern bureau was voor ons een groot succes"

Hulp bij een sterke strategie 

De officiële, landelijke lancering van Baseball5 vindt plaats in 2020. De KNBSB is momenteel vooral met voorbereidende werkzaamheden bezig, zoals het inrichten van de Facebook- en Instagram-pagina, het vertalen van de spelregels en het maken van promotiemateriaal. Voor het opstellen van de strategie en positionering van Baseball5 heeft de bond een extern bureau ingeschakeld. Een groot succes, aldus Roy: "Voor de KNBSB is het uniek dat er een extern bureau wordt ingeschakeld. Zij helpen ons naast de positionering en strategie ook met een innovatief communicatieconcept, gekoppeld aan een communicatiekalender. We willen er zeker van zijn dat het product én de marketing staan als een huis als Baseball5 landelijk gelanceerd wordt."

Tijd voor projectleden

Waar de bond intern het meest tegenaan liep is het concept 'tijd'. "Ik heb gemerkt dat de projectwerkzaamheden nog weleens in de knel komen door alle andere werkzaamheden die er bij mij en bij mijn projectleden op hun bord liggen." Roy benadrukt: "Zorg ervoor dat er echt tijd voor de projectleden vrij wordt gemaakt. Tijd die ze daadwerkelijk aan het project kunnen besteden." Voor de bond was dat een wijze les én daarmee een tip voor andere bonden.

Baseball5 is op dit moment overal te spelen, zolang je maar beschikt over een Baseball5-bal en twee (gemengde) teams van 5 spelers. Over een verdienmodel wordt momenteel nagedacht, laat Roy vallen. "Hoe het verdienmodel er precies uit gaat zien, kan ik nog niet zeggen. Dat zijn we nu volop aan het ontwikkelen. Uiteindelijk gaat het erom dat we nieuwe doelgroepen aan de spelvorm willen verbinden, bijvoorbeeld via scholen of gemeenten. Dan komt een speler vanzelf in aanraking met de KNBSB, bijvoorbeeld op het moment dat ze mee willen doen aan een Baseball5-toernooi."

Do's
  • Betrek een extern bureau als het gaat om de strategie en positionering van je product
  • Maak tijd vrij voor je projectleden, zodat zij zich volledig kunnen richten op het project
Facebook Baseball5 NL
Blijf op de hoogte van Baseball5

Baseball5 word gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Promovideo Baseball5

Bekijk hieronder de promotievideo's van Baseball5.

Contactpersoon
Roy Vink
Manager Sportontwikkeling & Competitiezaken
KNBSB

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*