INNOVATIEFONDS project|30 september 2020

KNWU ontwikkelt real-time wedstrijddataplatform

Top image

De Koninklijke Nederlandse Wielerbond (KNWU) ontwikkelt een eigen dataplatform waarmee wedstrijddata centraal en in real-time kan worden ontsloten. Het doel: het organiseren en beleven van wielerwedstrijden aantrekkelijker maken voor organisatoren, juryleden, deelnemers en publiek en daarmee bijdragen aan een toekomstbestendige wielersport.

Bottleneck

Op dit moment vormt de trage verwerking van wedstrijddata, waaronder inschrijvingen, tijdstraffen en uitslagen, een bottleneck waar alle betrokken partijen last van hebben. Veel data moet handmatig worden ingevoerd, uitgelezen en getransporteerd tussen verschillende systemen. De verwerking is omslachtig, kostbaar en foutgevoelig. Het gevolg is onder andere dat de deelnemers- en publiekswaarde van wedstrijden laag is en dat het aantal organisatoren van wedstrijden de laatste tien jaar afneemt.

Eigen platform

Omdat bestaande producten onvoldoende oplossing bieden gaat KNWU aan de slag met de ontwikkeling van een eigen dataplatform. Daarop verzamelen ze alle relevante wedstrijddata, deels afgeschermd en deels open, waardoor het platform kan dienen als katalysator voor de ontwikkeling van een reeks aan innovatieve real-time applicaties, zoals:

  • Een webapplicatie voor juryleden waarmee wedstrijddata in real-time kan worden uitgelezen, gecorrigeerd en gepubliceerd.
  • Een mobiele webapplicatie voor publiek, waarmee wedstrijden live kunnen worden gevolgd, zowel langs de kant als thuis op de bank.
  • Een widget voor organisatoren die kan worden geïntegreerd op websites, zodat de wedstrijd ook via eigen kanalen en op afstand kan worden gevolgd en sponsoren extra zichtbaarheid krijgen.

Winst

Met behulp van het real-time wedstrijddataplatform en de daarop aangesloten applicaties verwacht de KNWU veel winst te behalen. Een paar voorbeelden van de voorspelde positieve effecten zijn:

  • Het organiseren van wedstrijden wordt laagdrempeliger en goedkoper, omdat er minder juryleden en technische experts aanwezig hoeven te zijn. Hierdoor kan het aantal organisatoren van wielerwedstrijden weer in de lift komen.
  • Juryleden kunnen zich focussen op hun primaire verantwoordelijkheden i.p.v. technische bijzaken wat het (vrijwillige) juryvak aantrekkelijker maakt.
  • De uitslagen van wedstrijden zijn voor deelnemers en publiek direct beschikbaar. Data real-time inzichtelijk maken draagt bij aan de wedstrijdbeleving, waardoor de deelnemers- en publiekswaarde toeneemt.
Dit project wordt gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF.
Lees meer over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.
Contactpersoon
Sjors Metz
Projectleider Innovatiefonds
NOC*NSF

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*