INNOVEREN INNOVATIEFONDS project|4 november 2019

KWBN Online Calamiteitenplan: een veilig wandelevenement organiseren

Top image

Snel en gemakkelijk een calamiteitenplan op maat ontwikkelen doe je met de Online Calamiteitenplan-tool. Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) ontwikkelde de online tool met hulp van het Innovatiefonds. Voldoen aan wet- en regelgeving bij het organiseren van een wandelevenement was nog nooit zo makkelijk!

Met het Online Calamiteitenplan stelt KWBN wandelverenigingen in staat om op een toegankelijke manier veilige evenementen te organiseren. Het product is opgenomen in het contributiemodel van de bond en daarmee beschikbaar voor iedere aangesloten wandelvereniging. Tot nu toe zijn er ruim 500 calamiteitenplannen via de tool aangevraagd.

Online Calamiteitenplan sportbreed

Wandelverenigingen worstelden met het opstellen van calamiteitenplannen, vertelt Roel de Krijger, Manager Ledenservice bij KWBN: "Je moet voldoen aan wet- en regelgeving en daar komen enorme boekwerken bij kijken. Dat kost veel tijd." De bond ontwikkelde daarom een blauwdruk van een calamiteitenplan, waarna het idee ontstond om dit te digitaliseren. "Toen we dit gingen onderzoeken kwamen we bij het Innovatiefonds van NOC*NSF terecht." Met het verhaal dat het Online Calamiteitenplan niet alleen voor wandelevenementen maar ook voor andere sportevenementen interessant kan zijn, ontving de bond subsidie om het concept te digitaliseren. "Het Online Calamiteitenplan staat nu voor wandelevenementen. We zijn met andere bonden in gesprek", aldus Roel. Daarmee werkt de bond aan het sportbreed inzetten van de Online Calamiteitenplan-tool.

Leerzaam traject

Het traject met het Innovatiefonds heeft KWBN als zeer leerzaam ervaren. Roel raadt daarom iedere bond aan om dit traject te doorlopen. "Je wordt gedwongen om op een andere manier te denken en naar je organisatie te kijken. Daar heb je als bond echt profijt van." Daarbij benadrukt Roel dat het belangrijk is om je niet te laten afschrikken door regels: "Niets is onmogelijk. Heb je een goed idee, ga dan samen met het Innovatiefonds kijken hoe je dat passend kunt maken. Durf te leren."

"Niets is onmogelijk. Heb je een goed idee, ga dan samen met het Innovatiefonds kijken hoe je dat passend kunt maken."

Vergroten veiligheidsbewustzijn

Dat het Online Calamiteitenplan sportbreed kan worden ingezet draagt ook bij aan het vergroten van veiligheidsbewustzijn bij sportevenementen. "Naast het doel om de veiligheid rondom sportevenementen te optimaliseren was het ook ons doel om het veiligheidsbewustzijn bij sportevenement-organisatoren te vergroten. Omdat het concept sportbreed kan worden ingezet zorgt dat ook voor expliciet meer aandacht voor de veiligheid van sportevenementen", vertelt Roel. Het is de ambitie om het product als erkend product neer te zetten. "We willen bij overheden aandacht vragen voor het product en kijken in hoeverre het Online Calamiteitenplan onderdeel kan worden van het standaard vergunningsproces."

Het Online Calamiteitenplan wordt gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Contactpersoon
Roel de Krijger
Manager Ledenservice
KWBN

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*