INNOVEREN INNOVATIEFONDS project|16 oktober 2019

KNGU nijntje Beweegdiploma: beweegtips voor thuis

Top image

Met hulp van het Innovatiefonds is de KNGU in 2018 gestart met het opzetten van een communicatieprogramma speciaal voor ouders, gekoppeld aan het nijntje Beweegdiploma (een bestaand beweegprogramma voor peuters en kleuters van 2 tot 6 jaar). Het doel is om ouders te leren hoe simpel en leuk bewegen met je kind thuis kan zijn. Het unieke aan dit project is dat er ook wordt toegevoegd wáárom dat bewegen zo belangrijk is.

Beweegtips voor thuis

"De communicatie voor ouders bestaat uit beweegmomenten en beweegtips voor thuis, die we delen via een nieuwsbrief en sociale media. Ook de nijntje pleintjes (een pop-up speelpleintje) en een samenwerking met een vestiging van het Centrum voor Jeugd en Gezin maken deel uit van het project. Met nijntje als onze ambassadeur", vertelt Tanja Bracco Gartner, productmanager Sporters en Fans 2-6 jaar bij de KNGU. Het Innovatiefonds is gebruikt om de beweegtips te ontwikkelen in foto en video en om de nijntje pleintjes op te zetten.

Een kans, inclusief de financiële middelen

Het nijntje Beweegdiploma ligt helemaal in lijn met de ambitie van de bond én het Nationaal Sportakkoord om de ontwikkeling van brede motorische vaardigheden bij kinderen te laten toenemen. De ouder speelt daar een belangrijke rol in. "Die ouder blijkt vaak de onbewust-onbekwame factor: hij of zij weet simpelweg niet hoe belangrijk de motorische ontwikkeling is en hoe je daarin helpt."

Het ontwikkelen van de beweegtips voor ouder én kind was één van de nice-to-have ideeën voor de KNGU, vertelt Tanja: "We vroegen ons af: wat als we het goed kunnen doen? We wisten ook: geld is er niet." Dat was voor de bond de reden om het Innovatiefonds aan te schrijven: een kans, inclusief de financiële middelen. "Het is dan ineens een project voor 2018-2019, in plaats van een '20/'24-project. Zonder het Innovatiefonds hadden we dit niet in zo’n korte tijd, zó groots neer kunnen zetten."

"Zonder het innovatiefonds hadden we dit niet in zo'n korte tijd, zó groots neer kunnen zetten"

Innovatiefonds opent deuren

Het pitchen van de businesscase voor het Innovatiefonds heeft Tanja zelf gedaan: "Het was fijn om je idee voor te leggen aan experts. Ze kijken puur en alleen naar het idee en de haalbaarheid ervan. Niet naar wie je bent als persoon of bij welke bond je werkt. Als je dan het budget toegewezen krijgt, geeft dit vertrouwen en een extra boost om het te laten slagen." Het Innovatiefonds heeft ook andere deuren geopend. "Door de toewijzing van het Innovatiefonds zet je het project in de kijker, je krijgt een podium. En dat zien ook andere partijen. Vanuit Fonds1818 in Den Haag hebben we ook nog een subsidie ontvangen."

Innovatief omgaan met geld

De bond heeft geleerd hoeveel tijd en geld het kost om beweegtips te maken en ze digitaal te krijgen. "In het aanvragen van het budget zijn we - achteraf gezien - te bescheiden geweest. Stiekem willen we namelijk ook graag een bewegen met nijntje app, bordspel en scheurkalender ontwikkelen. Hier hebben we nu nog niet genoeg geld en capaciteit voor. We gaan nu wel innovatief om met het budget. Elke uitgegeven euro kunnen we verantwoorden. Aan onszelf, aan de bond en aan het Innovatiefonds." 

Aan elke andere bond wil Tanja meegeven: "Doe het gewoon. Het is zo’n mooie kans en het opent zo veel deuren. Ook het Nationaal Sportakkoord geeft zoveel ingangen om financiering aan te vragen voor innovatie en ontwikkelingen. Lukt het niet via het Innovatiefonds, dan misschien wel via een andere weg."

Do's
  • Doe het gewoon
  • Bekijk ook andere subsidiemogelijkheden vanuit het Sportakkoord
  • Wees creatief en pak je kansen
Nijntje Beweegtips voor thuis
Meer over de nijntje Beweegtips

Het project 'De nijntje Beweegtips voor thuis' is gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Meer over het nijntje Beweegdiploma

beweeg mee met nijntje
Contactpersoon
Anne & Tanja
Projectleiders nijntje Beweegdiploma


Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*