INNOVEREN INNOVATIEFONDS project|14 oktober 2019

NOB Scuba FISHual: virtuele onderwaterbeleving

Top image

Om de jeugd te enthousiasmeren voor de duiksport is de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) met hulp van het Innovatiefonds het project Scuba FISHual gestart. Met levendige 360-graden beelden en -video’s worden kinderen van 10 t/m 12 jaar meegenomen in de onderwaterbeleving van de duiksport. Duiklessen zijn hierdoor nóg leuker!

Met Scuba FISHual speelt de NOB in op het afnemende aantal jeugdleden binnen duikverenigingen. Door de traditionele duiklessen aan te vullen met virtuele elementen en daarmee ook de verbinding met basisscholen te zoeken wordt de duiksport op een laagdrempelige manier beschikbaar voor de jeugd.

Lesmateriaal in een modern jasje

Het reguliere lesmateriaal van de jeugdopleiding wordt in een nieuw, modern jasje gestoken. Hierbij wil de NOB gebruik maken van 360-graden beelden en -video’s. Met behulp van een VR-bril beleeft de jeugd real-time de onderwaterwereld waarbij belangrijke lesstof wordt behandeld. Dit lesmateriaal is onderdeel van de reguliere duiklessen bij duikverenigingen en wordt gebruikt bij het bezoeken van basisscholen. Duikverenigingen kunnen daardoor met een VR-bril basisschoolleerlingen ter plekke meenemen in de onderwaterwereld.

Geïnspireerd door bestaand concept

De NOB liep al even rond met het idee om de onderwaterwereld met behulp van virtuele beelden over te brengen op de jeugd. Westley Verdonk, beleidsmedewerker opleidingen bij de NOB, vertelt hoe de bond door dit idee in aanraking kwam met de ANWB: "We kwamen erachter dat de ANWB een VR-bril gebruikt bij verkeerslessen. Toen hebben we contact gezocht en werden we uitgenodigd om een dagje bij de ANWB mee te kijken." Dit hielp de bond bij de specifieke uitwerking van het idee: "We hadden hierdoor een goed beeld van het idee in de praktijk en wisten waar we bij de uitvoering rekening mee moesten houden."

Soepele subsidieaanvraag

De NOB deed een subsidieaanvraag bij het Innovatiefonds van NOC*NSF om Scuba FISHual te realiseren. "Als kleine bond zijn onze financiële middelen beperkt. Subsidie om dit project op te pakken was daarom zeer welkom”, aldus Westley. Het businessplan dat daarvoor aangeleverd moest worden heeft de bond helemaal zelf geschreven. "We hebben gezamenlijk met alle collega’s input geleverd, waarna twee collega’s het hebben uitgewerkt." Zonder op- of aanmerkingen werd de aanvraag goedgekeurd en kon het project gestart worden. Westley denkt dat dat komt omdat de bond er veel tijd in heeft gestopt: "Blijkbaar heeft dat een goed effect gehad." 

"Als kleine bond zijn onze financiële middelen beperkt. Subsidie om dit project op te pakken was daarom zeer welkom."

Hij raadt andere bonden die een subsidieaanvraag bij het Innovatiefonds overwegen aan om dicht bij de eigen organisatie te blijven: "Het is soms lastig om te bepalen wat nou echt innovatief is. Blijf daarom goed naar je eigen organisatie kijken en wat daarbinnen innovatief is. Schrijf op basis daarvan je businessplan."

Scuba FISHual wordt gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Contactpersoon
Westley Verdonk
Beleidsmedewerker opleidingen
NOB

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*