INNOVATIEFONDS project|1 oktober 2020

NTB maakt van stayeren verleden tijd

Top image

Triathlon en duathlon zijn individuele sporten. Stayeren, het zodanig achter een voorganger blijven fietsen zodat je uit de wind blijft en daardoor voordeel hebt, mag dus niet. Om de controle hierop te verbeteren en zo een eerlijker wedstrijdverloop te bewerkstelligen ontwikkelt de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) een nieuwe tool.

Van motor naar duurzaam en veilig tracking device

De controle op stayeren vindt op dit moment plaats door juryleden achterop een motor. Een foutgevoelige en dure methode die de afgelopen jaren veel discussie oplevert. Daarom werkt de NTB aan de ontwikkeling van een tracking device, waarmee de pakkans op stayeren nagenoeg 100% wordt. Bijkomend voordeel is dat deze oplossing duurzamer en veiliger is dan de huidige jurering achterop motoren.

Eerlijker wedstrijdverloop

Door alle deelnemers aan een wedstrijd uit te rusten met het te ontwikkelen tracking device wordt het voor juryleden mogelijk om vanaf één centrale plek het gehele deelnemersveld te overzien. Bovendien geeft het device licht- en geluidsignalen af aan de deelnemer op het moment dat er wordt gestayerd. Zo weten zij direct of ze in overtreding zijn. Ook wordt gemeten hoe lang zij in overtreding zijn, waardoor er sancties op maat kunnen worden gegeven. Met behulp van de tool wordt het wedstrijdverloop eerlijker en de sport aantrekkelijker.

Dit project wordt gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF.
Lees meer over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.
Contactpersoon
Sjors Metz
Projectleider Innovatiefonds
NOC*NSF

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*