INNOVEREN INNOVATIEFONDS project|28 november 2019

Wielersportbond NTFU: eenvoudig vergunningen aanvragen

Top image

Het aanvragen van vergunningen is bij de organisatie van toertochten een ingewikkeld en tijdrovend proces. Dat heeft ertoe geleid dat wielerverenigingen minder toertochten organiseren. Met subsidie vanuit het Innovatiefonds ontwikkelt Wielersportbond NTFU daarom een online tool die het aanvragen van vergunningen vergemakkelijkt. Met als doel het verlagen van de drempel voor wielerverenigingen om toertochten te organiseren.

Het probleem van vergunningen aanvragen doet zich ook voor bij de organisatie van hardloop- en wandelevenementen. De online tool kan daarmee uiteindelijk ook sportbreed worden gebruikt.

Op naar één druk op de knop

Met de online tool creëert de NTFU overzicht voor organisatoren, vertelt Jos van Schijndel, beleidsmedewerker bij de bond. "Organisatoren zijn enorm veel tijd kwijt om uit te zoeken waar vergunningen aangevraagd moeten worden. Met de online tool maken we dit aan de voorkant inzichtelijk en rolt er op basis van de route een lijst uit met de partijen waarbij een vergunning moet worden aangevraagd." De bond is ambitieus en wil meer bieden dan alleen het creëren van overzicht. "Een tweede stap is het aanreiken van de juiste aanvraagformulieren van iedere partij, zodat organisatoren snel en makkelijk de aanvragen kunnen indienen. Uiteindelijk willen we naar een standaardformulier waarmee je met één druk op de knop alle vergunningen aanvraagt die nodig zijn." Omdat de bond hiervoor afhankelijk is van externe partijen zoals gemeenten, kost dit proces erg veel tijd.

Stok achter de deur

Bij de ontwikkeling van de online-tool komt veel techniek om de hoek kijken, wat het voor de bond lastig maakte om het project op te starten. Het Innovatiefonds hielp daarbij. "Samen met het Innovatiefonds hebben we gekeken naar wat de techniek precies moet kunnen, ook omdat de innovatie zo breder getrokken kan worden dan alleen de wielersport." Het idee dat al langer op de plank lag werd daarmee eindelijk tot uitvoering gebracht. "We hadden het idee al langer, maar het bleef liggen omdat het nog niet concreet was en er veel kosten aan hangen. Door het Innovatiefonds werden we uitgedaagd het idee goed uit te denken. Dat was een fijne stok achter de deur."

"Door het Innovatiefonds werden we uitgedaagd het idee goed uit te denken. Dat was een fijne stok achter de deur."

Van basisidee naar concreet plan

De frisse blikken van externe experts hebben de NTFU geholpen om te komen tot een concreet plan. Jos raadt andere bonden aan ook gebruik te maken van de frisse blik van anderen. "Mensen met een frisse blik versimpelen je idee of breiden je idee juist uit. Laat je idee, al is het nog maar een basisidee, dus niet zomaar op de plank liggen. Ga erover met anderen in gesprek."

Vergunningen aanvragen voor toertochten wordt eenvoudiger
Meer over het project van Wielersportbond NTFU

Dit project van de NTFU wordt gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Contactpersoon
Jos van Schijndel
Beleidsmedewerker
NTFU

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*