INNOVEREN INNOVATIEFONDS project|16 oktober 2019

Schaakmatties: online schaakclub voor de jeugd

Top image

Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar heeft de Koninklijke Nederlandse Schaakbond met hulp van het Innovatiefonds een online schaakclub ontwikkeld: Schaakmatties. Kinderen kunnen hier individueel terecht voor een potje schaken, maar ook basisscholen kunnen zich collectief aansluiten bij Schaakmatties. De Schaakbond speelt hiermee in op het toenemende enthousiasme om kinderen te leren schaken en tegelijkertijd de gewenning van kinderen om steeds meer online te zijn. 

Leerzaam en veilig

Ouders en scholen zijn steeds vaker enthousiast om kinderen te leren schaken omdat het de ontwikkeling van een aantal vaardigheden kan stimuleren. "Concentreren en vooruitdenken bijvoorbeeld. Ook zorgt schaken voor een stukje rust binnen alle afleiding in de huidige maatschappij. En dat allemaal binnen een veilige omgeving, omdat we gebruik hebben gemaakt van het bestaande platform Chestkid", aldus Dharma Tjiam, Directeur Bondsbureau van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

Verzameling van jeugdschakers

Dharma beschrijft Schaakmatties als een verzameling van jeugdschakers: "Deze verzameling maakt het mogelijk om te schaken wanneer je maar wil. Een vriend of vriendin uitdagen, meedoen aan een toernooi of een competitie: het kan allemaal binnen deze verzameling."

Versnellen met het Innovatiefonds

De Schaakbond liep al een tijd rond met het idee van een online jeugdschaakclub. Met behulp van de subsidie vanuit het Innovatiefonds schakelde de bond een digitaal bureau in dat Schaakmatties volledig mee heeft opgezet. "Als kleine bond zagen we dit echt als een grote kans om het project te versnellen. Zonder het Innovatiefonds waren we het idee ook sowieso gestart, maar dan had het veel langer geduurd." 

Aanvraag indienen als kleine bond

Het indienen van een aanvraag bij het Innovatiefonds was voor de Schaakbond een tijdrovend proces. "Voor het maken van zo’n dichtgetimmerd plan moet je de dagelijkse werkzaamheden aan de kant schuiven. Dat was voor ons als kleine bond lastig. Daarom heeft een bestuurslid dit op zich genomen, dat was heel fijn." Met behulp van de handleiding en feedback van NOC*NSF, feedback van collega’s en een voorbeeldplan van een andere bond leverde de Schaakbond het definitieve plan in bij het Innovatiefonds. "Begin tijdig met het uitwerken van een plan, stel vragen als er onduidelijkheden zijn en ga de verbinding aan met gelijkgestemde bonden", raadt Dharma andere, kleine bonden aan die een aanvraag willen indienen bij het Innovatiefonds.

Online jeugd-schaakclub Schaakmatties
Meer over Schaakmatties

Schaakmatties wordt gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Contactpersoon
Eric van Breugel
Coördinator Breedteschaak
Schaakbond

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*