INNOVEREN INNOVATIEFONDS project|4 november 2019

Urban Sports Coalition: ongeorganiseerde sporten voor de jeugd

Top image

De Urban Sports Coalition faciliteert ongeorganiseerde sporten als BMX, calisthenics, freerunning, hiphop, skateboarden en tricking voor de jeugd. Het project is een initiatief vanuit de Wielren Unie (KNWU), Gymnastiek Unie (KNGU) en Sportbedrijf Arnhem. Samen gaan ze de uitdaging aan om kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar in beweging te krijgen én te houden. Door de community centraal te stellen en hen op een nieuwe manier te enthousiasmeren om te sporten.

Veel kinderen rond de 10 tot 12 jaar stoppen met sporten in verenigingsverband. Met de Urban Sports Coalition bieden de bonden ongeorganiseerde sporten in een volledig nieuwe vorm aan.

Start in Arnhem

De Urban Sports Coalition wordt in eerste instantie uitgerold in Arnhem, vertelt projectleider Maxi Sellering. "We beginnen gefocust in Arnhem. Vanuit daar ontwikkelen we het concept verder zodat we het later in andere steden kunnen aanbieden." In Arnhem is de community al aardig groot. "Dat kwam naar voren tijdens het side-event dat we organiseerden tijdens de Worldcup BMX op Papendal. Daar kregen we duidelijke signalen dat de community nog nooit zo groot is geweest."

Voor iedereen toegankelijk

Om de ongeorganiseerde sporten voor zoveel mogelijk kinderen toegankelijk te maken worden ze met de Urban Sports Coalition op verschillende manieren gefaciliteerd. "We organiseren side-events bij grote evenementen, gaan langs scholen en proberen ook in de wijken dingen te doen. We merken dat er vraag is naar een centrale plek voor urban sports in Arnhem." Die centrale plek in Arnhem, daar wordt hard aan gewerkt. "Met de gemeente Arnhem zijn we daarmee bezig. Het moet een plek zijn waar iedereen welkom is, een soort huiskamer waar je gaat sporten. Het zijn sporten waarvoor je elkaars creativiteit nodig hebt."

Durven dromen

Met subsidie vanuit het Innovatiefonds kon de samenwerking van de KNWU, KNGU en Sportbedrijf Arnhem naar een hoger plan worden getild. De Urban Sports Coalition begon als een droom die dankzij het Innovatiefonds werkelijkheid werd. "Durf je core-business los te laten en probeer te dromen. Zet je dromen op papier en ga ermee aan de slag."

"Durf je core-business los te laten en probeer te dromen. Zet je dromen op papier en ga ermee aan de slag."

In samenwerking met het Innovatiefonds hebben de KNGU, KNWU en Sportbedrijf Arnhem de Urban Sports Coalition vormgegeven. "Het idee was om echt te voorzien in de behoefte van de sporter in de leeftijdscategorie 10-16 jaar. Primair maakt het dan niet uit welke sport ze doen. We zijn gestart met freerunnen en BMX, maar daarnaast nemen we andere Urban sporten mee. Bij succes breiden we uit. Steeds kijkend naar welke behoefte er leeft in de community. Dat is uiteindelijk waar het om gaat."

Urban Sports Coalition
Meer over de Urban Sports Coalition

De Urban Sports Coalition wordt gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Contactpersoon
Maxi Sellering
Projectleider
KNGU

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*