INNOVATIEFONDS INNOVEREN project|30 januari 2020

KNSB Inline Skate Route Platform: app voor de recreatieve skater

Top image

Met het Inline Skate Route Platform stippel je gemakkelijk een veilige route uit die geschikt is voor inline skaten en meet je je skate-prestaties. Speciaal voor recreatieve skaters ontwikkelde de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) het platform om de drempel om een rondje te gaan skaten te verlagen. 

Skate-routes zoeken en beoordelen

Veel mensen hebben een paar skates in de kast liggen, maar ondervinden toch een drempel om ze op de openbare weg te gebruiken, vertelt Hans Kool, doelgroepmanager sportparticipatie bij de KNSB. "Wat mensen tegenhoudt is dat ze niet zeker zijn over waar ze veilig kunnen skaten. Je wilt niet onverwachts een onveilige situatie tegenkomen, omdat je toch wat minder mobiel bent op skates dan bijvoorbeeld op een racefiets. Dat maakt mensen onzeker." Deze onzekerheid neemt het Inline Skate Route Platform weg door veilige skateroutes aan te bieden. "Skaters kunnen in de app routes zoeken en routes beoordelen door onveilige punten te markeren en de wegkwaliteit te beoordelen. Die informatie is openbaar en voor alle skaters inzichtelijk." Zo zorgt de KNSB ervoor dat skaters voorbereid en met zekerheid de skates aantrekken.

Onderdeel van bestaande applicatie

Het Inline Skate Route Platform is onderdeel van de Sprint app, een ander initiatief van de KNSB dat zich richt op de schaatssport. Daarmee voorkomt de bond dat de Sprint app seizoensgebonden is. "We hebben gekeken hoe de meeste mensen kunnen profiteren van de techniek in de Sprint app die al bestond. Uiteindelijk bleek dat het inbouwen van het Inline Skate Route Platform daarvoor de beste optie was. Gebruikers kunnen de app nu dus ook in de zomer gebruiken." De applicatie houdt gebruikers daarmee in de winter en zomer in beweging. 

Innovatiefonds: fijne aanmoediging op afstand

Voor de ontwikkeling van het Inline Skate Route Platform diende de KNSB een aanvraag in bij het Innovatiefonds van NOC*NSF. "Na de aanvraag gaf het Innovatiefonds veel vrijheid, en was het vooral aanmoediging op afstand, dat was fijn." Op cruciale momenten werd er wel contact gezocht met het Innovatiefonds. "In eerste instantie was het niet de bedoeling dat het platform geïntegreerd zou worden in de Sprint app. Toen dat idee opkwam hebben we dat voorgelegd bij het Innovatiefonds, en die stonden daar ook achter. Het is fijn dat je dan terecht kunt bij de ervaren experts van het Innovatiefonds."

Het Inline Skate Route Platform is gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Contactpersoon
Hans Kool
Doelgroepmanager sportparticipatie
KNSB

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*