INNOVATIEFONDS INNOVEREN project|25 november 2019

KNSB Sprint app: uitdagende app voor schaatsers

Top image

Om schaatsend Nederland de mogelijkheid te geven prestaties op het ijs met de smartphone te meten, ontwikkelde de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) de Sprint app. Met de applicatie meet en verbeter je schaatsprestaties, zie je de ranglijst van jouw schaatsbaan en daag je je vrienden uit. Zo stap je met nóg meer uitdaging de ijsbaan op.

Volwaardig product dankzij het Innovatiefonds

De KNSB heeft de Sprint app in eerste instantie zonder het Innovatiefonds van NOC*NSF opgezet en gelanceerd, vertelt Hans Kool, doelgroepmanager sportparticipatie bij de KNSB. "De applicatie had toen een veel bredere content-bodem. Er zat bijvoorbeeld ook heel veel nieuws vanuit schaatsen.nl in." De bond was nog niet tevreden over functionaliteiten van de applicatie. Om dat scherper te krijgen is een aanvraag gedaan bij het Innovatiefonds. "De techniek was nog niet klaar voor het grote publiek. Daar hadden we hulp bij nodig." Dankzij het Innovatiefonds kon de applicatie worden uitgebouwd tot een volwaardig product dat gericht is op het bijhouden en verbeteren van prestaties op het ijs. "Daarmee willen we schaatsen voor iedereen leuker maken."

"We willen schaatsen voor iedereen leuker maken."

Speciale techniek

Het meten van prestaties op kunstijs gaat net even anders dan het meten van andere sportprestaties. "Alles wat je hebt bij andere apps die prestaties meten werkt niet op kunstijs, zoals de techniek die bijvoorbeeld wandel-, hardloop of fietsprestaties meet. Daar is de GPS niet nauwkeurig genoeg voor. Prestaties op kunstijs worden daarom gemeten met de ProChip van MYLAPS: een speciale techniek die van belang is op het kunstijs. Prestaties op natuurijs kunnen wel met GPS gemeten worden. Daarom integreren we beide technieken zodat alle schaatsers, maar ook skaters één app nodig hebben." Skaters kunnen met het Inline Skate Route Platform, een ander initiatief van de KNSB, daarom ook gebruik maken van de Sprint app om prestaties te meten.

Leuker bezoek aan de ijsbaan

Met de Sprint app daagt de KNSB schaatsend Nederland uit en maakt daarmee de sport voor iedereen nog leuker. "Het inzicht in je eigen prestaties en de prestaties van anderen zorgt ervoor dat je jezelf blijft verbeteren en doelgericht het ijs op stapt." Dat biedt ook meerwaarde voor verenigingen en ijsbanen, die dankzij de Sprint app een leuker ijsbaan-bezoek kunnen faciliteren. "Ranglijsten per club of ijsbaan maken bijvoorbeeld dat leden of bezoekers met extra uitdaging het ijs op gaan en doelgericht gaan schaatsen.”

De Sprint app is gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Contactpersoon
Hans Kool
Doelgroepmanager sportparticipatie
KNSB

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*