INNOVATIEFONDS INNOVEREN project|14 januari 2020

NBF Lanetalk: bowlen wordt slimmer

Top image

De Nederlandse Bowling Federatie (NBF) rolt samen met het Zweedse bedrijf Lanetalk de gelijknamige applicatie uit voor de bowler in Nederland. Met een steuntje in de rug van het Innovatiefonds kon de samenwerking naar een hoger niveau worden getild. Bij aangesloten bowlingcentra kunnen bowlers gemakkelijk scores bijhouden, statistieken inzien en andere bowlers uitdagen. Dit maakt bowlen nog leuker!

Slim samenwerken dankzij het Innovatiefonds

De NBF liep al even rond met idee om de technologie binnen de bowlingsport effectiever in te zetten, vertelt beleidsmedewerker Jan Jaap van der Sar. "Dat bleek voor ons als kleine bond lastig. In 2017 kwamen we een partij tegen die de uitwerking en realisatie van die technologie al onder knie had. Toen zijn we gestopt met onze eigen pogingen en hebben we gekeken waar we konden samenwerken." 

Met kennis en subsidie vanuit het Innovatiefonds werd de samenwerking naar een hoger niveau getild. "Het Innovatiefonds hield ons scherp en zette ons aan het denken. Bijvoorbeeld over de afspraken die je met die partij maakt, hoe je omgaat met gegevens van gebruikers en het verdienmodel. Heel fijn dat experts daarover met je meedenken." 

"Het innovatiefonds hield ons scherp en zette ons aan het denken"

Voor de ongebonden en gebonden bowler

Met de Lanetalk-applicatie focust de NBF zich voornamelijk op de ongebonden bowler. "Veel mensen die regelmatig bowlen zijn niet aangesloten bij een vereniging. Van die bowlers weten we eigenlijk vrij weinig: we weten bijvoorbeeld niet wie ze zijn en hoe vaak ze bowlen. De applicatie biedt ons meer inzicht in wie die ongebonden bowler is en daarnaast willen we hen natuurlijk stimuleren om vaker te komen bowlen. Op de lange termijn willen we een relatie met de gebruikers opbouwen en hen enthousiasmeren om aan (meer) events deel te nemen." 

De bond legt met de applicatie ook de verbinding met de gebonden bowler. "Er zijn enorm veel statistieken uit de applicatie te halen. Basisstatistieken zoals high-scores en gemiddelden, maar ook hoe vaak je welke pins hebt laten staan en welke pins je goed geraakt hebt. Allemaal statistieken die voor de fanatieke bowler heel interessant zijn."

Afhankelijk van bowlingcentra

Bowlers gebruiken de applicatie in het bowlingcentrum. "Met behulp van GPS herkent de app dat je er bent. Ter plekke selecteer je de baan waarop je speelt en selecteer je welke speler je bent. Vervolgens slaat hij al je scores op." Om dit technisch mogelijk te maken is de NBF afhankelijk van bowlingcentra. "Bowlingcentra moeten Lanetalk beschikbaar stellen. Bij sommige centra is daarvoor een update van het besturingssysteem nodig. Dat vraagt om een flinke investering." Met de centra waar Lanetalk momenteel wel beschikbaar is, gaat de bond van start. "We merken dat het goed is om klein te beginnen. We willen niet gelijk heel Nederland veroveren, we willen eerst dat het goed werkt door op kleine schaal te testen."

Lanetalk wordt gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van NOC*NSF. Op de pagina Innovatiefonds lees je alles over het aanvragen van maatwerkbudget voor innovatieprojecten.

Contactpersoon
Jan Jaap van der Sar
Projectleider
NBF

Terug naar projecten
Deel deze pagina

Praat mee op social media met de hashtag #sportTransitie

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief over de transitie in de sport.

*
*
*